Hlavní obsah

Česká elita – Nejcennější české firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy ve spolupráci se společností Deloitte sestavují unikátní žebříček Česká elita – 100 nejhodnotnějších firem, které jsou pod kontrolou českých vlastníků. A to včetně těch pod kontrolou státu.

Článek

Smyslem žebříčku Česká elita je poukázat na to, že i přes evropsky nadprůměrný podíl zahraničního kapitálu v tuzemské ekonomice jsou to právě firmy s českými vlastníky, které jsou páteří ekonomiky z pohledu vytvářené hodnoty i zaměstnanosti.

Mezi stovkou nejhodnotnějších firem tak najdete zavedené společnosti s kořeny sahajícími hluboko do minulého století, ale také celou řadu mladých firem, které jejich zakladatelé a zakladatelky rozjeli často ve svém bytě či garáži teprve nedávno.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

O ambicích a schopnostech českých podnikatelů a podnikatelek vypovídá i skutečnost, že stále více z nich expanduje na zahraniční trhy cestou převzetí tamních firem. A také to, že přibývá menších a středních firem, které uvádějí své akcie na trh pražské burzy.

Česká elita představuje také firmy, které se o svůj úspěch umí podělit skrze nadační a charitativní činnost. Mnohé z nich se v tomto ohledu řadí mezi největší donátory v Česku.

Spojení názvu Česká elita s hodnotou firem je vyjádřením respektu k jejich podnikatelskému úsilí a schopnostem budovat hodnotné české firmy. Žebříček budeme pravidelně aktualizovat a do budoucna i rozšiřovat o další úspěšné české firmy.

Staňte se světovými podnikateli, ať vyrábíte stroje, nebo brambory. Vycházejme z názoru, že celý svět byl stvořen, aby sloužil nám, a my jsme se narodili, abychom sloužili celému světu. Dělejme třeba sebenepatrnější věc, ale dělejme ji nejlépe na světě.
Tomáš Baťa

Reklama

Související témata:

Doporučované