Hlavní obsah

Vakcíny AstraZeneca leží ve skladu. Ale ne proto, že se jich bojí senioři

Vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca.

Reklama

Vakcín proti covidu-19 od firmy AstraZeneca je v Česku přes 40 tisíc. Většina leží ve skladech, lidé dostali jen zhruba desetinu.

Článek

Do Česka sice v uplynulých dnech přišlo přes 40 tisíc dodávek vakcíny od společnosti AstraZeneca, absolutní většina z nich však zatím nikomu k ochraně před koronavirem nepomohla.

Do středy bylo vakcínou z Oxfordu očkováno jenom něco přes 4400 lidí.

Fakt, že většina dávek, které jsou největší zbraní proti pandemii, leží ve skladu, vysvětluje Ministerstvo zdravotnictví tvrzením, že se očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca teprve rozjíždí.

Jenže krajští koordinátoři očkování dodávají, že rozjezd ještě přibrzdilo několik dalších věcí.

Velký problém je v distribuci vakcíny. Projevuje se to tak, že třeba v Olomouckém kraji dostali zatím 1300 dávek od AstraZenecy.

„Proč tak málo? To se ptáte sice dobře, ale lidově řečeno toho ‚blbého‘. Opravdu nevím. Přiděluje to Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla olomoucká koodinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Ještě tento týden mají na Olomoucku dostat dalších 2200 dávek. „Zatím ještě nepřišly,“ podotkla koordinátorka Kohoutová.

V Jihomoravském kraji dostali zatím od AstraZenecy 2400 dávek a třeba na Ústecku jich mají 1600.

„Je jí zatím malinko, přišla těsně před víkendem. Proto bylo její zařazení do očkovacího schématu trochu složitější. Pětadvacet procent bylo ihned předáno pro imobilní pacienty, pětadvacet procent věznicím a padesát procent očkovací ambulanci,“ uvedl jihomoravský koordinátor očkování Lukáš Homola.

Navzdory popsaným zkušenostem se nechal ministr zdravotnictví Jan Blatný pro Seznam Zprávy slyšet, že problémy s distribucí s vakcínou od AstraZenecy nejsou.

„Všechny vakcíny jsou v krajích,“ uvedl a místo špatné distribuce nabídl jiný důvod potíží. „Je ale pravda, že z důvodů, které nejsou medicínsky opodstatněné, se někteří lidé domnívají, že AstraZeneca není pro ně. Jsme přesvědčeni, že tato obava je zbytečná,“ uvedl ministr Blatný s tím, že se kvůli tomu připravuje kampaň, aby se některé informace upřesnily.

Část vakcín však podle informací Seznam Zpráv stále leží ve skladech distribuční firmy Avenier, která zatím nahrazuje to, že lidé odpovědní za očkovací akci nebyli ještě schopni vybrat pro AstraZenecu distributora na plný úvazek.

Avenier má totiž na starosti hlavně rozvoz očkovací látky Moderna a v nouzovém režimu dočasně v minulých dnech rozvážel i první dodávky AstraZenecy.

Mediální zástupce Avenieru Martin Nesrsta nechce říci, kolik dávek oxfordské vakcíny nyní ještě leží v centrálním skladě v Říčanech a na dalších místech v republice, místo aby se aplikovaly. „To mi nepřísluší komentovat. My postupujeme přesně podle pokynů krajských očkovacích koordinátorů a Ministerstva zdravotnictví, těch se musíte ptát,“ odmítl, že by jakékoliv zpoždění mohlo souviset s činností Avenieru.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že první dodávky od firmy AstraZeneca byly určeny pro tři kraje: Středočeský, Královéhradecký a pro Vysočinu. Tam dorazily v pondělí 8. února.

„Mají největší poměr čekajících na očkování – to jsou ti, co jsou registrovaní, ale nemají ještě stanoven konkrétní termín, přepočítáno samozřejmě na počet obyvatel kraje,“ vysvětlila Peterová.

Do dalších krajů se dodávky s vakcínou dostaly minulý pátek.

Na Vysočině podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) obdrželi 5500 dávek AstraZenecy. Vakcínu tu mají dostat lidé v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo ve věznicích.

Plzeňský koordinátor očkování Petr Pazdiora uvedl, že pomalé očkování ovlivňuje ještě další fakt. „Narušily (ho) poplašné informace na internetu,“ podotkl Pazdiora s narážkou na to, že se v uplynulých dnech objevily informace, že právě vakcína od firmy AstraZeneca není tak účinná, zejména pro starší ročníky.

Ministerstvo i krajští koordinátoři tyto obavy odmítají, ale řada z koordinátorů říká, že si ministerstvo dává s vysvětlením pro veřejnost na čas.

Podle náměstka hejtmana z Vysočiny Novotného mělo ministerstvo jasně říct, jak AstraZeneca účinkuje. „Já bych si ji nechal píchnout hned. Po první dávce jste nad padesáti procenty ochrany. Druhá dávka se dá očkovat až po dvanácti týdnech, účinnost pak jde nad osmdesát procent. Mluví se o tom, že účinkuje i na takzvanou britskou mutaci,“ doplnil náměstek Novotný.

Také podle olomoucké koordinátorky pro očkování Jarmily Kohoutové nejsou mezi odborníky obavy z toho, že by nebyla účinná pro starší lidi.

„V Británii bez problémů funguje. Bohužel zatím nejsou k dispozici všechna data, která se běžně po vývoji vakcíny dokládají. V tom krátkém časovém úseku to ani nebylo možné,“ řekla Kohoutová.

Mluvčí ministerstva Peterová přitom také uvedla, že velkou část vakcín od firmy AstraZeneca nebudou dostávat primárně senioři, ale bude využita pro očkování lidí v takzvané aktivní fázi života.

Nyní se jí budou očkovat zaměstnanci ve školství a poté lidé pracující v kritické infrastruktuře – tedy lidé z energetiky, vlády, armády nebo krizových štábů.

Reklama

Doporučované