Hlavní obsah

Válka jí vzala už tři muže. Všichni mrtví manželé byli bratři

Svět bez obalu: Žena třikrát ovdověla. Všichni mrtví manželé byli bratři.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Taj Bibi žije se svými pěti dětmi v provincii Kunar v Afghánistánu. Kvůli 19 let trvající válce se stala už třikrát vdovou. Tři její manželé, sourozenci, byli během vojenských střetů zabiti. Nyní je provdána za čtvrtého bratra.

Článek

„Byli to mučedníci. Pro mě je to neuvěřitelné neštěstí,“ svěřila se reportérům stanice RFE/RL Taj Bibi.

Všichni tři zesnulí manželé byli vojáci bojující v afghánské armádě a zároveň i bratři. Tajin první manžel Fateh-Ur Rahmán byl zabit během přestřelky s Tálibánem v roce 2004. Podle místního paštunského zvyku si poté vzala Fatehova bratra – Rahimulláha. Ale i ten byl zabit, a to v roce 2013. Pak se Taj provdala za Mohibulláha, který zahynul v roce 2017. Vzala si pak i čtvrtého bratra svých zemřelých manželů – Aminulláha. Bojí se o něj, protože i on je voják a slouží daleko od domova. „Děti potřebují oba dva rodiče. Máme těžký život,“ stýská si žena.

Nejstaršímu synovi Mohammadovi se velmi stýská po mrtvém otci. „Měl mě moc rád. Byl jsem jeho syn. Koupil mi cokoliv, o co jsem si řekl, ale teď nemám ani sandály nebo pořádné oblečení. A nechodím ani do školy,“ popisuje chlapec.

Tajin tchán Mohammad Rahmán je ze všech těch ztrát zcela zničený. Ve válce mu zemřeli už tři synové. A pátý je sice doma, ale je zmrzačený poté, co ho zasáhla nášlapná mina.

„Je téměř slepý. To je on,“ ukazuje Mohammad. „Další tři byli zabiti. Vláda říká, že nám bude každých šest měsíců posílat peníze, ale během tohoto roku nám ještě nic nedala.“

Úřady však tvrdí, že rodiny mzdu zabitých vojáků dostávají. „Dávky jsou vypláceny. Mají speciální karty jako ostatní rodiny zemřelých vojáků a dostávají stejné peníze jako ony,“ odmítl dotazy novinářů místní úředník.

Ale výplaty dávek, které nejsou příliš vysoké, přicházejí často díky velkému množství padlých vojáků se zpožděním, namítají rodiny mrtvých.

Taj doufá, že její děti stále ještě mohou získat nějaké vzdělání. A modlí se za to, aby v její zemi brzy zavládl mír.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované