Hlavní obsah

„Kandidaturu odmítnu, doufám, že to prezident pochopí,“ řekla Válková

Foto: Profimedia.cz

Helena Válková (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) odmítne nominaci na veřejnou ochránkyni práv, řekla to ve vysílání ČT24.

Článek

„Já mu (prezidentu Zemanovi) odmítnu nominaci a budu doufat, že se nebude zlobit a nebude mě přemlouvat,“ řekla Válková v pátek večer a dodala, že neví, zda bude Zeman její rozhodnutí respektovat.

Válková potvrdila svoje dřívější stanovisko, když řekla, že důvodem k odmítnutí nominace je její členství v komunistické straně před rokem 1989. Nikoliv články z minulosti, v nichž podle serveru Info.cz hájila zákony namířené proti disidentům.

Za svými odbornými pracemi si Válková „dále stojí“.

Server Info.cz ve čtvrtek zveřejnil texty, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace pachatelů trestných činů. U jednoho z článků je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

Válková ve čtvrtek uvedla, že se proti textu bude bránit soudní cestou. Tvrzení webu, že se podílela na šikaně disidentů, označila za absolutní a urážlivou lež.

Reklama

Doporučované