Hlavní obsah

Váňa má na Velké čtyři přihlášené koně. Jeho favorit ale kvůli zranění zůstane ve stáji

Foto: Profimedia.cz

Velká pardubická je nejsledovanější dostihový závod v Česku.

Reklama

Jednadvacet koní, z toho tři ze zahraničí, se dnes postaví na start nejslavnějšího českého dostihu. 129. ročník Velké pardubické odstartuje v 16:40 hodin.

Článek

Loňský vítěz, Tzigane du Berlais, kterého osedlá pětinásobný vítěz Velké Jan Faltejsek, odstartuje s číslem dva. „Tzigane jsme kupovali jako hříbě do překážek. Své předpoklady má. Je ale také svéhlavý a proti nám stojí hodně dobrých koní. Je těžké vítězit, když se to od vás očekává,“ řekl majitel loňského vítěze Jiří Charvát.

Kromě českých koní poběží jedenáctiletý hnědák Rathlin Rose z Velké Británie, kteérmu los přisoudil šťastnou třináctku. Zahraničí zastupují také dva koně ze Slovenska – s číslem 11 Vandual a s číslem 16 Tiep de l ́Est, který je s aktuálním kurzem 300:1 prozatím největším outsiderem dostihu. Jediná klisna v dostihu Delight My Fire ponese startovní číslo 15.

Čtveřici koní má do závodu přihlášenou trenér Josef Váňa. „Bude měkká dráha, což je pro všechny dobré. Pokud bude ale příliš měkká, bude to nahrávat loňskému vítězi. Pro nás je zklamání, že ze zdravotních důvodů nepoběží No Time To Lose. Nejvyšší šance vidím u Mazhilise a Theophila, Zarif je spolehlivý. Uvidíme, jak Ange Guardian, Velká pardubická je na něj dlouhá distance,“ popsal Váňa šance svých koní.

Krásné počasí přiláká davy

Vzhledem ke zkušenostem z loňského ročníku, kdy víkend s teplotami nad 20 stupňů přilákal přes 35 tisíc diváků, čekají organizátoři podobnou návštěvnost i v letošním roce, neboť předpověď je podobná té loňské. Na takový nápor návštěvníků se proto připravují nejen oni, ale také policisté či pardubický dopravní podnik.

Pokud to bude možné, pořadatelé doporučují využití hromadné dopravy. U pardubického závodiště zastaví dokonce mimořádně vypravený vlak z pražského hlavního nádraží. Dopravní podnik připravuje posílení spojů.

Parkování pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet autem, bude připravené na dvou plochách, a to na sousedním letišti a také na silnici I/37 směrem na Dražkovice. „Oproti loňskému roku opět máme k dispozici parkování na této komunikaci. Prosíme řidiče, aby tohoto prostoru využívali a dopravu rozvolnili do více směrů,“ uvedl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Tribuna je vyprodaná

Vstupenky na tribuny jsou už delší dobu vyprodané. Místa na stání však bude možné zakoupit i na pokladnách u vstupu do areálu. Ten otevírá v 8 hodin ráno. O půl hodiny později v paddocku začne veřejná komentovaná veterinární přejímka startujících koní.

Slavnostní zahájení dostihového dne je v 11:00 hodin. Jeho tradiční součástí bude požehnání lanškrounského faráře a patrona pardubického závodiště Zbigniewa Czendlika. Státní hymnu zazpívá operní pěvkyně Andrea Kalivodová. Samotná 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou odstartuje v 16:40 hodin.

Reklama

Doporučované