Hlavní obsah

Varovná data o covidu. Dva ukazatele dokládají, jak epidemie sílí

Foto: Seznam Zprávy

Graf níž v článku.

Reklama

V sobotu bylo pozitivně testováno 6755 nově nakažených koronavirem. Jde zároveň o nejvyšší sobotní přírůstek od 9. ledna. Zvyšuje se sedmidenní průměr i pozitivita provedených testů.

Článek

Oproti minulé sobotě se včerejší přírůstek pozitivně testovaných zvýšil o 1600 případů. Poslední sobota, kdy denní počet byl vyšší a zároveň překročil osm tisíc, byla 9. ledna - tedy v období, kdy bylo standardem zhruba 12 tisíc pozitivních denně.

Proč je důležité srovnávat sobotu s jinými sobotami?

Každých posledních sedm dní tvoří vždy sedmidenní průměr, a pokud je denní počet nakažených v daný den vyšší než ve stejný den v předchozích týdnech, pak se bude sedmidenní průměr zvyšovat. V druhé řadě jsou klíčové počty testů. A ty jsou o víkendech nižší a pro analýzu situace je nutné se dívat na ně zvlášť.

Sedmidenní průměr se tak znovu zvyšuje. Od minulého týdne narostl o zhruba 1600 na hodnotu téměř rovných 9 tisíc případů denně.

Vysvětlení je možné hledat v testech. I když se za poslední týden mírně zvýšil počet provedených PCR testů, navýšení doprovází i vyšší pozitivita. Od začátku února se zvýšila o zhruba 6 procentních bodů a nyní je pozitivní více než každý třetí testovaný, konkrétně 34,12 % všech testů.

Česko se tak už od začátku října pohybuje pouze v rozsahu tisíců případů denně. Pod tři tisíce od té doby sedmidenní průměr nespadl. Pouze se mu přiblížil začátkem prosince, ale s vánočním rozvolněním se znovu začal zvyšovat a následně se dostal i nad podzimní hodnoty. Současný nárůst tak přichází z už tak relativně vysokých čísel.

V souvislosti s ubývajícími případy se i denní počet úmrtí v souvislosti s onemocněním pohybuje okolo 130 denně.

Reklama

Doporučované