Hlavní obsah

Vatikán má málo exorcistů, řemeslo je pro kněze moc děsivé

 

Reklama

Církev už začala pořádat kurzy exorcismu pro věřící.

Článek

„Toto je žena posedlá ďáblem,“ vysvětluje katolický kněz Vincenzo Taborelli výjev na fresce z 18. století a dodává: „Ostatní jí drží otevřená ústa a z jejího těla odcházejí malí ďáblové.“

Jedná se o scénu, kterou 79letý kněz důvěrně zná. Posledních 27 let se Taborelli živí exorcismem, tedy katolickým obřadem vymítání ďábla. K této práci se dostal ve chvíli, kdy kolegové nutně potřebovali jeho pomoc. Od té doby se z něj stal jeden z nejvytíženějších římských exorcistů, protože Vatikán se dlouhodobě potýká s nedostatkem mladých uchazečů o tuto práci. Zdá se jim příliš náročná a děsivá.

V minulém roce proto Vatikán začal pořádat kurzy exorcismu pro psychology, doktory, ale i obyčejné katolíky. Hlavním cílem je naučit zájemce, jak rozlišit duševní chorobu od posednutí ďáblem.

Věřící ví, že ďábel existuje

Nevěřící skeptici často argumentují, že vymítání ďábla je nesmyslné. Tvrdí, že dotyční zkrátka trpí duševními chorobami, které by měli léčit psychiatři. Taborelli tento názor odmítá.

„Je pochopitelné, že ateisté v ďábla nevěří. Ale my věřící víme, že existuje. Kromě toho před prováděním exorcismu vždy žádám lidi, aby nejdříve navštívili psychiatra či psychologa a přinesli mi své lékařské zprávy. Navíc jsem v kontaktu s mnoha psychology, kteří své pacienty přeposílají ke mně.“

Exorcismus se provádí v temné místnosti bez oken a některé zážitky kněze Taborelliho jsou skutečně děsivé. K jeho nejznámějším případům patří vymítání ďábla z vdané ženy, kterou léčil 13 let.

Jako z jiného světa

„Jeden muž, satanista, chtěl tuto ženu získat pro sebe. Ale ona ho odmítla. Proto na ni seslal kletbu, která ji k němu měla přitahovat. A tak se ta žena dostala sem, ke mně. Začal jsem s modlitbami a ona upadla do transu," popisuje Vincenzo Taborelli pro BBC svůj nejhrůznější zážitek.

„Rouhala se a sprostě nadávala. Velmi rychle jsem si uvědomil, že ta žena je posedlá. Jak rituál pokračoval, cítila se hůř a hůř. Když jsem ďáblovi ve jménu Ježíše přikázal, aby opustil její tělo, začala zvracet malé úlomky železa, chuchvalce vlasů, kousky dřeva a malé kamínky. Zní to jako z jiného světa, že?“ končí otázkou svůj mrazivý zážitek.

I přesto, že práce exorcisty je velmi psychicky náročná a často děsivá, se Taborelli do důchodu ještě nechystá. Důvod je prostý, nemůže najít žádného kandidáta, který by ho v práci nahradil. Nedostatek exorcistů je v současné době o to vážnější, že podle italských a amerických církevních expertů počet lidí posedlých ďáblem v posledních letech rapidně vzrostl. Asociace exorcistů podporovaná Vatikánem dokonce označila současnou situaci za stav nouze.

Autorka: Klára Šuhajová

Reklama

Související témata:
Ďábel
Exorcismus

Doporučované