Hlavní obsah

Včelstvo ohrožuje závislost na pesticidech. Britští vědci objevili znaky návykového chování u čmeláků

Foto: Shutterstock.com

Čmeláci lačnili po potravě s pesticidy, což podle britských vědců ukazuje na symptomy návykového chování.

Reklama

Lačnění po pesticidech by mohlo znamenat opravdový problém, protože právě tyto chemikálie jsou spojovány s celosvětovým poklesem počtu nepostradatelných opylovačů.

Článek

Včelstvo se může stát závislé na pesticidech, které hubí populaci opylovačů. Jejich lačnění po nebezpečných chemikáliích ukazuje podle studie Královské univerzity v Londýně na symptomy návykového chování. Napsal o tom britský server Independent.

Čím více včely konzumují pesticidy, tím více je chtějí a potažmo i potřebují. Zvýšený apetit včel by mohl znamenat opravdový problém, protože právě tyto chemikálie jsou spojovány s celosvětovým poklesem počtu těchto nepostradatelných opylovačů.

Britští vědci provedli výzkum na čmelácích, kteří patří do rodu včelovitých. Obdobné chování se proto očekává i u samotných včel. Čmelákům v deseti koloniích dali na výběr z dvou druhů potravy – hmyz volil po dobu deseti dnů mezi potravou s čistým cukrem, nebo s neonikotinovými pesticidy. Jakmile se čmeláci jednou nakrmili potravou obsahující pesticidy, vraceli se právě k této možnosti. Jejich chování připomínalo lidskou formu budování závislosti na určité substanci.

Neonikotidy jsou diskutovanou skupinou chemikálií, které v poslední době čelí velkému tlaku Evropské unie, jež usiluje o zákaz jejich používání. Ten členské státy odhlasovaly v dubnu. I přesto jde o světově nejpoužívanější pesticidy.

„Jednotliví čmeláci, kteří ochutnali potravu s pesticidy, si pro ně vytvořili preference,” uvedl jeden z vedoucích výzkumného týmu Richard Gill. „Je zajímavé, že neonikotidy cílí u hmyzu na stejné nervové receptory jako nikotin u savců,” doplnil Gill. Čmeláci se podle studie k potravě s chemikáliemi vraceli a neměli problém ji najít ani poté, co byla přemístěna.

Podle vedoucího studie Andrese Arceho je potřeba pokračovat v dalším výzkumu a dokázat podobné výsledky i u zbytku včelovitých. Podle něj je třeba pracovat na studii, která by pomohla pochopit mechanismus stojící za upřednostňováním potravy s pesticidy.

Odpůrci škodlivých chemikálií výsledky studie přívítali, jde podle nich o další důkazy, které podporují téměř celoplošný unijní zákaz používání neonikotidů. Podle organizace Přátelé Země je třeba najít vhodné řešení, což podle ní není nahrazení neonikotinových pesticidů sulfoxaflorem, pro což se po dubnovém zákazu neonikotidů již rozhodlo několik států EU. Právě sulfoxaflor má mít na včelovité také negativní účinek – výzkum zveřejněný v srpnu prokázal, že tato látka snižuje u čmeláků reprodukci.

Reklama

Doporučované