Hlavní obsah

Ve Vatikánu začal summit o boji proti zneužívání mladistvých, církev chce provést konkrétní opatření

Iniciátor výzvy prolomit mlčení Michal Štingl promluvil o strachu obětí zneužívání v církvi.Video: Televize Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Představitelé církve se ve čtvrtek sešli ve Vatikánu, kde budou až do neděle projednávat konkrétní kroky k ochraně mladistvých a nezletilých v církvi. Hlavním cílem je zastavení sexuálního zneužívání mladistvých kněžími.

Článek

Ve Vatikánu ve čtvrtek začal summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi, který pod svým vedením zahájil papež František. Summit potrvá do neděle.

Papež při zahájení zdůraznil, že římskokatolická církev cítí odpovědnost a že katolíci očekávají konkrétní opatření. Schůzka se koná za velkého zájmu na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. České katolíky zastupuje předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka.

Papež v úvodním prohlášení řekl, že římskokatolická církev by měla „slyšet pláč maličkých, hledajících spravedlnost“. Zdůraznil, že katolíci a oběti neočekávají jednoduché a předvídatelné odsudky, ale „konkrétní a účinná opatření“. Zlo sexuálního zneužívání dětí kněžími musí být podle něj proměněno v porozumění a očištění.

František před zhruba 190 účastníky summitu prohlásil, že církev musí „vyléčit vážné rány, které způsobil pedofilní skandál mladistvým a věřícím“. Papež podle agentury AP chce biskupy přesvědčit o tom, že téma zneužívání je globální problém, který vyžaduje globální odpověď.

Čtyřdenní schůzka začala modlitbami a na programu má dále projevy či semináře o ochraně dětí, o prevenci před zneužíváním a o zastavení snah tutlat provinění. Podle české sekce Vatikánského rozhlasu bude každý den summitu končit společnou modlitbou, při níž dostanou hlas představitelé obětí. Na závěr setkání papež přednese závěrečnou promluvu.

Čtvrtek je věnován otázce odpovědnosti biskupů. Se svými příspěvky vystoupil například kardinál Luis Antonio Tagle z Filipín, arcibiskup Charles Scicluna z Malty a kardinál Salazar Gómez z Kolumbie.

Kardinál Luis Antonio Tagle z Filipín řekl v projevu svým kolegům, že každý z nich musí vzít svou vlastní zodpovědnost „k uzdravení ran, které způsobily skandály v jejich komunitě“. V emotivní řeči na zahájení čtyřdenního summitu také vyzval vůdce církve, aby ve strachu neutíkali a neodvraceli svou pozornost od škod, které způsobilo zneužívání nezletilých.

„Naše nedostatečná reakce na utrpení obětí, dokonce jejich odmítnutí a zakrývání skandálu pro ochranu pachatelů a instituce, zanechala v našich lidech hluboká zranění ve vztahu k těm, co jim měli sloužit,“ řekl kardinál Tagle.

Se svým příspěvkem se vyjádřil také arcibiskup Charles Scicluna. „Komunita pod naší péčí by měla vědět, že nám na tom záleží. Měli by za námi přicházet jako za přáteli, kteří je chrání a chrání jejich děti a mladistvé,“ řekl v projevu arcibiskup.

Oběti se bojí i představitelů církve

Michal Štingl, iniciátor výzvy, která chce prolomit mlčení v Česku, žádal v dopisu společně s poškozenými setkání kardinála Duky s oběťmi. K tomuto kroku ale podle Štingla došlo pravděpodobně jen na formální úrovni. Arcibiskupství odpovědělo na svých webových stránkách jednou větou.

Od roku 1990 bylo v České republice prokázáno asi 10 trestných činů ze strany duchovních. „My víme o řadě dalších takových případů, které nebyly řešeny, a hlavně víme o tom, že prostředí, které je v církvi, nemůže jakkoli oběti motivovat, aby o své zkušenosti promluvily nebo ji řešily,“ řekl Štingl pro Televizi Seznam.

„Oběti se většinou bojí, bojí se i představitelů církve, bojí se sekundární viktimizace, kdy se samy stávají terčem nenávistných útoků, že například falešně obvinili kněze,“ míní Štingl.

Kardinál Duka se údajně domnívá, že problém spočívá v rodině, to ale podle Štingla nemá přímou souvislost a ke zneužívání může dojít i ve velmi funkčních rodinách. Na iniciativu v dopisu, zda se s oběťmi sejde, ale neodpověděl.

Poškození žádají potrestání viníků

K jednáním se sešly téměř dvě stovky čelných katolických představitelů z desítek zemí, představení mužských i ženských řádů či experti. Mezi účastníky budou i lidé, kteří zveřejnili své, většinou mnoho let staré, traumatizující zkušenosti a hodlají přesvědčit Vatikán, aby mimo jiné zajistil potrestání viníků i duchovních, kteří jejich počínání kryli. Organizace zastupující oběti požadují mimo jiné i to, aby byla jasná definice nepřípustných sexuálních činů zakotvena přímo v církevním právu.

Vatikán dal minulý víkend najevo, že nehodlá tolerovat sexuální obtěžování ani mezi nejvyššími kleriky. František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, který byl obviněn ze zneužití nezletilých, jehož se údajně dopustil před více než půlstoletím.

Papež sice již delší dobu vyhlašuje, že církev, čítající přes 1,3 miliardy věřících, se musí od nepřípustných činů minulosti očistit, podle kritiků však nemá v této snaze jednoznačnou podporu zvláště konzervativně laděných duchovních.

Reklama

Doporučované