Hlavní obsah

Ve Zlíně pokračuje dokazování v kauze obchodů s marihuanou

Foto: https://www.policie.cz/

Z takové malé zahrádky se sice nezbohatne, ale nepříjemnosti být mohou.

Reklama

U zlínského krajského soudu bude i v březnu pokračovat dokazování v případu polských občanů obžalovaných z nakupování marihuany v České republice a jejího následného převážení a prodeje v Polsku.

Článek

Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy mohou v případě prokázání viny strávit Krzysztof Wojciech Adamiec, Miroslaw Bronislaw Mrowiec a Rafal Grzegorz Suchwalko až 18 let ve vězení. Mrowiec dnes znovu vypovídat odmítl, Suchwalko (je stíhán na svobodě) a Adamiec obchodování s marihuanou popřeli.

Zatímco Suchwalko se už hlavního líčení na základě vlastní žádosti osobně neúčastní, Adamiec dnes zopakoval, že do ČR vozil oblečení k prodeji, chtěl si tu také koupit auto a začít podnikat. „Nemohu se přiznat k něčemu, co jsem neudělal. Protože mám malé dítě, nikdy bych nepodstoupil riziko, že budu s marihuanou překračovat hranici,“ dodal. Vyšetřování v Polsku týkající se dovozu zhruba 80 kilogramů marihuany považuje za nedorozumění. Svědka, který proti němu v jeho vlasti podrobně vypovídal, prý nezná.

Soud chce v kauze vyslechnout další svědky, čeká i na doručení dokumentů týkajících se souvisejícího trestního řízení v Polsku. Policie tam podle státního zástupce Martina Malůše kvůli prodeji desítek kilogramů marihuany zahájila stíhání 18 lidí, kterým zřejmě drogu dodával Adamiec. Do doby, než soud podklady dostane a vyslechne klíčového svědka, který v Polsku podrobně popsal roli Adamiece, nepropustí podle předsedy trestního senátu Radomíra Koudely soud Adamiece s Mrowiecem z vazby.

Obžaloba se opírá hlavně o výsledky domovní prohlídky bytu v Luhačovicích na Zlínsku, který si Suchwalko pronajal a později jej podle svých slov přenechal k obývání Mrowiecovi, svému švagrovi. V bytě policie našla téměř 5,5 kilogramu marihuany. Podle obžaloby marihuanu obstarával Mrowiec a vozil ji do bytu v Luhačovicích, kde ji spolu s Adamiecem a Suchwalkem chystali k převozu. Adamiec podle státního zástupce přijížděl do ČR a předával Mrowiecovi peníze na nákup marihuany, kterou poté v letech 2019 a 2020 převážel do Polska.

Hlavní líčení by mělo pokračovat 15. března.

Reklama

Doporučované