Hlavní obsah

Vědci našli na Antarktidě nové nejhlubší místo na zemi

Foto: nasa.gov

Nová mapa je výsledkem padesátiletého výzkumu.

Reklama

Američtí vědci nalezli nové nejhlubší místo na pevninské zemi. Nachází se na východu Antarktidy pod Denmanovým ledovcem. Kaňon, který je plný ledu, dosahuje hloubky 3 500 metrů pod hladinou moře.

Článek

Za nejhlubší bod na pevnině bylo doposud považováno místo na pobřeží Mrtvého moře. To se ale nachází 413 metrů pod úrovní mořské hladiny. Glaciologové z Kalifornské univerzity v Irvine představili novou mapu bílého kontinentu, která je nebývale detailní. „Je to nepochybně nejpřesnější obraz toho, co se nachází na Antarktidě pod ledovou vrstvou,“ uvedl Mathieu Morlighem, který se projektu věnoval šest let.

Nově objevený kaňon se nachází pod Denmanovým ledovcem. Ten se rozpíná na ploše 20 kilometrů na pobřeží královny Marie. Díky nové metodě se podařilo zjistit, že sahá do hloubky až 3 500 metrů.

Nejhlubším místem na planetě Zemi je Mariánský příkop, který sahá až do hloubky 11 kilometrů pod mořem. Nachází se v podmořském údolí východně od souostroví Mariany v Tichém oceánu.

Nová mapa Antarktidy s názvem BedMachine vznikla z dat, která vědci shromažďovali posledních padesát let. Doplňuje tak mapy, jež byly zpracovány na základě předchozího leteckého výzkumu. Povrch Antarktidy byl v průběhu minulých dekád zkoumán pomocí mikrovlnného záření. To pronikalo ledem, a tím mapovalo kamenný povrch, který se nachází pod ním. Mnoho míst ale stále zůstává neobjevených.

Starší mapy nasvědčovaly, že se pod ledovcem kaňon nachází. Vědci tušili, že není mělký. Díky kombinaci dat z radaru a pohybu ledu vypočítali, kolik ledu je třeba pro zaplnění kaňonu. Tyto výpočty prokázaly jeho hloubku.

Na první pohled se nová mapa nejeví výrazně odlišně od jiných. Při bližším zkoumání ale odkrývá skutečnosti, které v budoucnu otevřou novou debatu mezi polárními experty.

Nové poznatky mohou být zásadní zejména v kontextu globálního oteplování a zvyšování hladiny oceánů. Hornina pod ledem je totiž určující pro pohyb ledovců. Trhliny mohou například postup ledovce zpomalit. Nedojde tak k tání i ve vyšších teplotách na moři. V opačném případě, třeba vlivem svahů, se ledovec sesune do moře, a zvýší tak jeho hladinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované