Hlavní obsah

Vědci z NASA navštívili nejmladší ostrov. Našli záhadné bahno

Nejmladší ostrov by podle vědců mohl vydržet až třicet let.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Poblíž souostroví Tonga v jižní části Tichého oceánu vznikl před třemi lety nový ostrov. Vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) ho až do října loňského roku mohli studovat pouze ze satelitních snímků. Podle prvotních odhadů měl ostrov existovat pouze několik měsíců, vědci ale nyní jeho životnost vypočítali na šest až třicet let.

Článek

Tři roky starý ostrov, nesoucí neoficiální název Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, vznikl při erupci podmořské sopky v roce 2015. V říjnu loňského roku se povrch ostrova vydal prozkoumat tým vědců. Po připlutí na ostrov zjistili, že je pokrytý bahnem neznámého původu. Na tři roky starém povrchu Země se jim též podařilo objevit rostoucí vegetaci a několik druhů ptáků. O dosavadních výsledcích expedice NASA nyní informovala na svém blogu.

Bahno na povrchu ostrova vědce značně zmátlo. „Většinu z toho tvoří černý štěrk – nejde to nazvat písek, je to spíš štěrk o velikosti písku. Chodíme zde převážně v pantoflích, takže je to značně nepříjemné, jelikož se nám štěrk dostává pod nohy. Zároveň je tu ale spousta bahna, které je velmi lepivé. Nevím, odkud pochází, protože není tvořené popelem,” řekl podle blogu NASA jeden z vědců Dan Slayback.

Vědci v průběhu své návštěvy provedli též několik měření s GPS přístrojem, aby mohli lépe určit polohu a souřadnice nového ostrova. Zároveň využili dron k pořízení záběrů z výšky, aby mohli posléze vytvořit 3D model nového kusu Země.

Na základě poznatků z tohoto ostrova by se vědci chtěli pokusit porozumět procesu, při němž dochází ke vzniku nových ostrovů. Výzkumníkům by to zároveň mohlo pomoci osvětlit potenciální vývoj života na Marsu. Na této planetě je totiž podle NASA několik podobných sopečných útvarů, které vypadají, že byly v době svého vzniku obklopeny vodou.

Nový ostrov v Oceánii je jedním z pouhých tří, které vznikly v posledních 150 letech a které přežily vlny způsobené podmořskou erupcí déle než pár měsíců. Vědci předpokládají, že by ostrov Hunga Tonga-Hunga Ha’apai mohl na místě vydržet až třicet let.

Reklama

Související témata:

Doporučované