Hlavní obsah

Vedle pokuty za rasismus řeší Sparta i projev znechucení svých Afričanů

Foto: Profimedia.cz

Sparta řeší problém. Rasismus na tribunách a odpor vlastních hráčů.

Reklama

Fotbalová Sparta dostala od disciplinární komise pokutu 160 tisíc korun za rasistické projevy diváků. Vedení klubu musí řešit i projev odporu hráčů tmavé pleti, kteří kvůli chování fanoušků nechodí na pozápasovou „děkovačku“.

Článek

Rasismus na českých stadionech je velké téma posledních dní. Vše započalo v Olomouci, kde skupinka fanoušků Sigmy v průběhu zápasu rasisticky urážela útočníka plzeňské Viktorie Jeana-Davida Beauguela. Ten se na adresu několika individuí ostře vyjádřil na sociálních sítích a vyzval vedení ligy, aby reagovalo. Sigmě pak vyměřila disciplinárka pokutu 120 000 korun.

Z chování olomouckých chuligánů si ale bohužel „vzala příklad“ i část fanoušků Sparty, která při pohárovém utkání s Plzní podobně urážela záložníka Viktorie Joela Ngandu Kayambu. Rasistické urážky se nedotkly jen hráčů soupeře, ale i svěřenců trenéra Kotala. Sparťanský stoper Costa Nhamoinesu se tak plzeňského hráče zastal.

„Mrzí mě, že jsi musel v průběhu zápasu na našem stadionu snášet napodobování opičích skřeků. Jestliže předvádí opičí skřeky na tebe, týká se to i mě. Není to smutné jen pro tebe, ale pro nás všechny, jsme v tom společně. Je obrovská škoda, že se něco podobného stále děje a špiní to náš sport. Děkuji skutečným fanouškům, kteří Spartu podporují,“ vzkázal na sociálních sítích zimbabwský obránce.

Rasistické chování části stadionu taktéž neuniklo Disciplinární komisi LFA, která Spartě spočítala i nenávistné pokřiky na adresu Jana Kopice a jeho rodiny. I přesto, že dle vyjádření disciplinárky nebyly podobné projevy v průběhu zápasu opakované, vyměřila komise Letenským ještě větší pokutu než Sigmě. Sparta musí totiž zaplatit 160 tisíc korun.

„Disciplinární komise LFA nebude tolerovat projevy rasismu na ligových stadionech. Také proto se rozhodla k přísnějšímu trestání projevů rasismu a výhrůžek ze strany fanoušků. Oproti nedávnému případu v Olomouci se sice během utkání projevy rasismu neopakovaly, nicméně šlo o masovější projev ze strany sparťanských fanoušků. V tomto případě navíc DK LFA ještě přihlédla k výhrůžným pokřikům na adresu hráče Viktorky Jana Kopice a jeho rodiny,“ uvedl Richard Baček, předseda disciplinární komise.

Pro klub velikosti Sparty je podobný trest sice nepříjemný, do kolen či finanční tísně ji rozhodně nedostane. Větší problémy musí Letenští řešit uvnitř klubu. Hráči tmavé pleti se totiž rozhodli kvůli rasistickým projevům vlastních fanoušků nechodit na pozápasové „děkovačky“, přesněji řečeno při nich vynechávají tu část stadionu, v níž pravidelně sídlí sparťanský kotel.

„Za skupinu afrických hráčů jsme hovořili s Costou Nhamoinesu. Na něj padla přímá otázka, jaký je důvod toho, proč hráči nechodí na děkovačky. Costa odvětil, že mají dojem, že jistá část stadionu se projevuje nevhodným způsobem,“ potvrdil Ondřej Kasík, ředitel komunikace pražské Sparty.

Na protest fotbalistů tmavé pleti reagovala skupinka fanoušků opětovnými rasistickými pokřiky, tentokrát už je ale adresovala přímo na vlastní hráče. Sparta přitom v současnosti drží šňůru osmi soutěžních výher a velkou zásluhu na tom mají právě Kanga a spol. Poslední, co by tak vedení klubu v čele s Tomášem Rosickým chtělo řešit, jsou spory mezi vlastními hráči a fanoušky.

S výjimkou útočníka Tetteha všem dalším zástupcům afrického kontinentu po letošní sezoně vyprší smlouva. Počítá se s tím, že Costa s Mandjeckem už Spartu patrně opustí. Guélor Kanga je ale, nejen v posledních týdnech, tahounem týmu a vedení Sparty by mohlo mít zájem smlouvu s hráčem prodloužit. I taková věc, jako je rasistické chování vlastních fanoušků, může Kangův přístup k jednání ovlivnit.

Tím spíš, když se nenávistné rasistické urážky na stadionu ozývají opakovaně. Při zápase s ostravským Baníkem fanoušci několikrát uráželi útočníka hostí Milana Baroše, který do zápasu naskočil ze střídačky a nevybíravými zákroky rozproudil emoce nejen na tribunách, ale i na hřišti. Spartu tak čeká další disciplinární řízení, a to i za nevhodné projevy fanoušků proti Slovanu Liberec.

Reklama

Doporučované