Hlavní obsah

Vedra v Jižní Koreji si už vyžádala 42 životů, v Soulu bylo 40 stupňů

Vysoké teploty si v Jižní Koreji vyžádaly už přes 40 životů.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Vlna veder trápí i Asii, v Jižní Koreji už od konce července následkem extrémních teplot zemřelo nejméně 42 lidí.

Článek

Rekordně vysoké teploty v Jižní Koreji zabily už 42 lidí. V nemocnici kvůli vlně veder skončilo 3400 lidí. Většina mrtvých jsou senioři, kteří ve svých domovech neměli klimatizaci. Nejméně pět lidí ale zemřelo i venku při práci, je mezi nimi i 30letý muž.

Země se s vysokými teplotami potýká od konce července. Nejhorší situace je v jihokorejské metropoli. Soul, který je domovem více než deseti milionů lidí, zaznamenal minulý týden teploty dosahující téměř 40 stupňů.

Vláda už v reakci snížila ceny za elektřinu, aby lidé mohli naplno využít klimatizace. Do budoucna chce zavést zákon, který extrémním teplotám přidělí status přírodní pohromy. Rodiny obětí veder a lidé trpící kvůli teplotám zdravotními problémy by tak měli získat právo na kompenzaci.

Vedra v Jižní Koreji mimo jiné způsobila i výbuch skladu konvenční munice. Podle místních médií k explozi došlo kvůli chemické reakci způsobené vysokou teplotou. Nikdo se při incidentu nezranil. Jihokorejská armáda následně musela provést kontrolu všech muničních skladů a zkontrolovat riziko výbuchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované