Hlavní obsah

Velká posila pro český tým: Faksa přijel do Bratislavy, trenéři mu dali jasný pokyn

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Velká slabina českého týmu je na mistrovství světa (ne)úspěšnost vhazování. Pomoci by měl příjezd specialisty na buly Radka Faksy.

Reklama

Jestli v něčem čeští hokejisté na světovém šampionátu vyloženě propadají, je to tristní úspěšnost na vhazování. Radek Faksa tak nakonec může být jednou z nejvýznamějších posil: V NHL totiž na vyhrávání buly postavil svou kariéru.

Článek

Hokejová reprezentace už je kompletní: K týmu se připojil nejlepší hokejista Tipsport extraligy Milan Gulaš a také poslední posila z NHL – centr Dallasu Stars Radek Faksa.

Právě od něj si trenéři slibují, že vyřeší zatím nejzásadnější problém jejich týmu: Slabé obsazení na pozici centrů elitních dvou formací. Ne, že by snad Dominik Simon nebo Filip Chytil nehráli dobře, ve svých klubech NHL ale uprostřed formací nastupují jen příležitostně. A od toho se odvíjí jejich úspěšnost v tu nejdůležitější chvíli: na vhazování.

Poznat to bylo zejména proti Švédsku a Rusku: Oba lídři elitních formací vyhráli v průměru jen jedno ze tří buly. A to je žalostně málo. Chytil dokonce jen každé čtvrté.

„Je to pro ně těžké, ale buly jsou klíčová. S Norskem to bylo lepší, proti Rusům to zase nebylo tak, jak jsme potřebovali. Na tréninku na tom kluci pracují, věřím, že to zvládnou. U Faksy musíme počkat, jestli bude stoprocentně připravený. Ve středu ho uvidíme na tréninku a podle toho se rozhodneme, jestli bude hrát už proti Lotyšsku,“ řekl asistent trenéra Robert Reichel.

„Sledoval jsem, že v prvních zápasech to klukům moc nešlo. Já doufám, že to zlepším. Protože přesně tohle ode mě trenéři očekávají, už mi to i řekli,“ prohlásil Radek Faksa v úterý dopoledne v rozhovoru s českými novináři. A dodal, že se tohoto úkolu zhostí se vší vážnosti. Vůbec nemluvil o gólech, bodech nebo jeho vytížení na ledě.

„Fígl je v tom, dobře znát protihráče. Vědět, jak drží hokejku, jak buly vyhrává. V Dallasu se před zápasem vždycky dívám na video, to hodně pomáhá. S tím se obrátím i na naše trenéry v reprezentaci: Hodně hráčů soupeře, kteří hrají v NHL, už samozřejmě znám. Ale budu se muset zeptat i na ty jiné,“ prohlásil Faksa.

„V Americe na to dbají podstatně víc než v Česku. Když jsem tady byl ještě v dorostu nebo juniorce, skoro se buly netrénovala. V Americe mi otevřeli oči, tam to trénujeme každý den. A v týmu mám dobré učitele Spezzu se Seguinem, říkají mi, co a jak. Nikdy jsem si nemyslel, že je buly tak strašné důležité. Ale odvíjí se od něj celé střídání. Je úplně jedno, jestli jste v útočném nebo obranném pásmu,“ pokračoval Faksa.

Zatímco český tým dostal od trenéra Miloše Říhy na úterý úplné volno, Faksa trénoval. Vedení týmu pro něj, Milana Gulaše a Pavla Francouze zařídilo ledovou plochu na stadionu v Petržalce. Přímo v dějišti šampionátu trénovat nemohli, start Milana Gulaše na turnaji se bude odvíjet od jeho zdravotního stavu. Proto je s týmem zatím neoficiálně a nemá vyřízenou turnajovou akreditaci.

Možné složení útoků po příjezdu Radka Faksy a Milana Gulaše

1. formace: Voráček, Simon, Frolík

2. formace: Vrána, Faksa, Palát

3. formace: Kubalík, Kovář, Gulaš

4. formace: Chytil, T. Zohorna, Řepík

Pokud nakonec vedení reprezentace na soupisku dopíše oba dva, zbyde na ní jen jedna volná pozice. Tu budou chtít trenéři podle vyjádření Miloše Říhy držet do poslední možné chvíle. A čekat, zda vývoj Stanley Cupu neuvolní do akce Tomáše Hertla.

Jeho San Jose ale hraje finále Západní konference se St. Louis 1:1 na zápasy. A šance, že by série skončila ještě před čtvrtfinále vypadnutím Sharks, je spíš v rovině absolutních teorií.

S největší pravděpodobností tak Češi do bitev o medaile půjdou v současném složení. Turnaj pro ně pokračuje ve čtvrtek a pátek zápasy proti Lotyšsku a Itálii, v neděli hrají s Rakouskem a příští úterý ukončí skupinu B proti Švýcarsku.

Čtvrtfinále – klíčový zápas celého turnaje – je na programu příští čtvrtek.

Reklama

Související témata:
Radek Faksa

Doporučované