Hlavní obsah

Velký bariérový útes přišel o polovinu svých korálů

Velký bariérový útes měří přes 2 300 kilometrů a rozkládá se podél severovýchodního pobřeží Austrálie.

Reklama

Australský Velký bariérový útes od roku 1995 ztratil více než polovinu korálů. Došlo k tomu v důsledku rostoucích teplot oceánů způsobených klimatickými změnami. Informoval o tom web BBC s odvoláním na australskou studii.

Článek

Vědci z australského centra ARC posoudili korálové útesy a velikost jejich kolonií po celé délce Velkého bariérového útesu mezi lety 1995 až 2017, píše BBC. Zjistili, že populace všech druhů korálů v největším útesovém systému na světě se znatelně zmenšila, přičemž k největšímu poklesu došlo po masovém bělení korálů v letech 2016 a 2017.

Populace korálů se podle vědců snížila o více než 50 % u všech velikostí a druhů, zejména však u těch, kteří poskytují útočiště rybám i jiným mořským tvorům.

„Zjistili jsme, že počet malých, středních a velkých korálů na Velkém bariérovém útesu klesl od 90. let o více než 50 %,“ uvedl v prohlášení spoluautor studie Terry Hughes. Korálové útesy jsou podle CNN zásadní pro zdraví mořských ekosystémů – bez nich by se ekosystémy mohly zhroutit a mořský život zemřít.

Hlavním faktorem, proč dochází k bělení korálů, jsou rostoucí teploty oceánů. Ztráta barvy signalizuje uhynutí korálů. Bělení korály nezabije okamžitě, pokud ale teploty zůstanou vysoké, korál nakonec zemře a zničí přirozené prostředí mnoha druhů mořského života. Studie zjistila, že k prudšímu zhoršení stavu kolonií korálů v severní části Velkého bariérového útesu došlo po událostech hromadného bělení v letech 2016 a 2017. Jižní část útesu byla podle vědců rekordním teplotám vystavena i počátkem roku 2020.

„Mysleli jsme si, že Velký bariérový útes chrání jeho samotná velikost – naše výsledky ale ukazují, že i největší a relativně dobře chráněný útesový systém na světě je stále ve větším ohrožení i úpadku,“ dodal Hughes.

Kvůli klimatickým změnám dochází k poškození Velkého bariérového útesu častěji a ve větším rozsahu. „Pořád představuje pulzující a dynamický systém, ale míra jeho poškození se stále stupňuje. Jeho stav musíme vnímat jako pobídku k tomu, abychom začali aktivně bojovat proti klimatickým změnám,“ domnívá se David Wachenfeld z úřadu pro správu mořského parku Velký bariérový útes.

Velký bariérový útes měří přes 2 300 kilometrů a rozkládá se podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Od začátku 80. let je na seznamu UNESCO. Ve skutečnosti se jedná o systém několika útesů, z nichž některé vystupují nad hladinu. Utváří ho několik stovek druhů korálů, bariéra poskytuje útočiště mnoha druhům ryb, ptáků, mořských hadů, plžů a mlžů a představuje bohatý a složitý ekosystém.

Reklama

Doporučované