Hlavní obsah

Velký dotační krach na obzoru. K úpadku se blíží severočeský technologický park

Krachující Nupharo Park a dotace za 300 milionů korun.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Areál u dálnice D8 měl být centrem inovací. Místo toho je předlužený a podruhé v insolvenci.

Článek

Do finále pravděpodobně spěje příběh severočeského Nupharo Parku. V úterý se u pražského soudu mají na jednání sejít významní věřitelé. Očekává se, že soud řešící insolvenci bude rozhodovat o úpadku. Skončil by tím příběh areálu, jehož zakladatelé v reportáži regionalnitelevize.cz z roku 2015 premiérské návštěvě básnili o inovacích, které v zadotovaném parku budou vznikat.

Na ty ale nikdy nedošlo, park je poloprázdný. Sídlí v něm tři firmy, univerzitní ústav a jídelna. Areál, který byl zadotovaný v roce 2013 a funguje od roku 2015, není ani plně zkolaudovaný.

Exporadce: Konkurz je jediné řešení

Už v uplynulém týdnu navíc vedení parku přišlo o poradce, který zároveň současný stav projektu ostře kritizoval. „V této chvíli nevidím jiné racionální rozuzlení situace parku než konkurz, který by, pokud by byl správně veden, mohl nastolit zdravý provoz parku,” popsal stav poradce a investor Jan Pravda.

Ten je zároveň spolu s vedením Nuphara podílníkem ve firmě, která kontroluje druhou největší zajištěnou pohledávku. Tu největší - 347milionovou - přihlásila v insolvenci stavební firma Moravostav.

Člen představenstva Nupharo Parku Stanislav Pavel vidí situaci optimističtěji. Prý jedná s bankou o financování, největším věřitelem o řešení dluhu a na spadnutí a před podpisem jsou i nájemníci, kteří park z většiny zaplní. Podobně ale za poslední rok mluvil víckrát a nic zásadního se od té doby nestalo.

Stát svou dotaci nejspíš zpět neuvidí

Pokud by došlo na Pravdou předpokládaný úpadek a konkurz, řešil by problém i český stát. Ten totiž prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu zadotoval Nupharo Park třemi sty miliony korun. Pokud by byl vyhlášen úpadek, dotace by se musela vracet do Bruselu. Stát by potom s velmi malou nadějí na zpeněžení přihlásil pohledávku do insolvenčního řízení.

Podrobnosti o celé kauze, aktuální záběry ambiciózního areálu i důvod, proč stát bude v insolvenci tahat za kratší provaz, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované