Hlavní obsah

Ventilátory z elektrokol. Studentky zachraňují sužovanou asijskou zemi

Svět bez obalu: V Afghánistánu je kritický nedostatek ventilátorů. Tým studentek robotiky se rozhodl, že je pomůže vyrábět.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Afghánistán, který se dodnes vzpamatovává z občanské války, řeší další problém. Tamní zdravotnictví se kvůli pandemii dlouhodobě potýká s nedostatkem ochranných pomůcek a přístrojů v nemocnicích.

Článek

Afghánský tým složený ze studentek robotiky se rozhodl pomoci. Vytvořil ventilátory pro pacienty s nemocí covid-19, a to pouze z dostupných součástek.

„Design vychází z výrobků od amerického Massachusettského technologického institutu. Abychom to vyrobili, použili jsme motorky z elektrokol. Podobné přístroje se vyrábí v mnoha zemí. Například v Íránu, Francii nebo i v některých afrických zemích. Většina z nich ale používá robotické technologie, které u nás, bohužel, nejsou k dispozici,“ říká jedna ze studentek.

Tým teď čeká na technické schválení od úřadů, které by umožnilo výrobu ventilátorů. Náklady na výrobu jednoho přístroje by měly činit okolo 700 dolarů. Skupina také vytvořila zařízení na sterilizaci.

„Zkonstruovali jsme tyto přístroje za posledních osm týdnů. Vyspělé země mají lepší zařízení, ale my musíme používat to, co máme k dispozici. Tento přístroj dokáže sterilizovat předměty pomocí ultrafialového záření,“ popisuje zařízení další členka týmu.

Afghánská vláda prohlásila, že úsilí těchto žen velmi podporuje, a to i vzhledem k tomu, že je v zemi k dispozici pouze 800 ventilátorů.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované