Hlavní obsah

Veřejnoprávní média v Česku jsou v ohrožení, zní z Evropské vysílací unie

Foto: Profimedia.cz

Česká televize je členem EBU od roku 1993.

Reklama

Evropská vysílací unie (EBU) se obrátila na premiéra Andreje Babiše a ministra kultury. Věří, že je Česká televize pod politickým tlakem a v ohrožení. Chce tak bránit její nezávislost na vládnoucí straně.

Článek

Znepokojení nad zvyšujícím se tlakem ohrožujícím nezávislost České televize. To v pátek zaznělo v tiskové zprávě Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje veřejnoprávní média v Evropě. Sdružení, které sídlí ve Švýcarsku, se tak vyjádřilo k současné znepokojující situaci, která panuje zejména v „jejím kontrolním orgánu, radě ČT“. Ta má být v letošním roce, roce parlamentních voleb, podle EBU politizována.

„V Evropě se stále více vlád snaží umlčet opozici omezením svobody tisku a nepřípustný vliv na veřejnoprávní média,“ otevírá EBU svou tiskovou zprávu zveřejněnou v pátek 9. dubna. „Poslední příklad je z České republiky, kde je ohrožena nezávislost celostátní veřejnoprávní televize. Již několik měsíců jsme svědky rostoucí politizace její rady, zatímco pokusy o destabilizaci jejího řízení se znásobily.“

Dále zpráva uvádí své znepokojení nad seznamem kandidátů, kteří se mají 13. dubna o místo v radě ucházet. Ti mají podle EBU být pouze z řad těch, kteří jsou v současnosti u moci.

Z důvodu blížících se voleb napsala prezidentka EBU Delphine Ernotte Cunciová a generální ředitel Noel Curran českým politikům a vyzvali je k ochraně nezávislosti ČT. Ta má podle jejich slov zůstat vzorem pro veřejnoprávní vysílání jak doma, tak v zahraničí. Podle Cunciové a Currana je velmi důležité chránit pluralitu médií v „těchto stále mladých demokraciích“.

Pluralita v ohrožení

„V rámci Evropské vysílací unie existuje velká řada mediálních organizací veřejné služby, které sdílejí společné poslání a systém hodnot. Všechny jsou určeny k tomu, aby poskytovaly spravedlivé zastoupení řady názorů, kultur a komunit v příslušných zemích. V některých evropských zemích je však tato mise stále více podkopávána,“ uvádí zpráva.

„Mise, spočívá zejména v reflexi zájmů veřejnosti jako celku, které ale nejsou všeobecně přijímány, zejména pak na politické úrovni. V Evropě se stále více vlád snaží omezit pluralitu vyjádřených názorů a podrážet nohy těm, kteří je předávají,“ pokračuje.

Nejnovějším příkladem je podle EBU Česká republika. „Národní veřejnoprávní vysílání České televize je pod rostoucím politickým tlakem,“ vysvětluje.

EBU uvádí data Reuters Institute for the Study of Journalism in Oxford . Podle institutu je ČT hlavním zdrojem informací pro Čechy a 60 % české populace sleduje tento kanál alespoň jednou týdně.

„ČT také většina Čechů nejvíce důvěřuje. Důvěru, která svědčí o nezávislosti, Česká televize prokazuje ve svém zpravodajství. Je však znepokojující, že se česká vláda v posledních měsících pokoušela tuto nezávislost přímo i nepřímo podkopat,“ dodává.

Rada v rukou sympatizantů vládní strany

Znepokojivé byly podle EBU již volby do rady ČT v minulém roce. Do užšího výběru se totiž dostala většina osobností s vazbami na vládnoucí stranu. „A letos se zdá, že je vláda odhodlaná uchopení tohoto orgánu posílit.“ Nový seznam kandidátů podle EBU počítá pouze se sympatizanty současné moci.

Volby v roce 2020

- V minulém roce se do rady ČT dostali mimo jiné novinář a youtuber Lubomír Veselý, který se na svém kanálu vůči ČT často ostře vymezuje. Jeho kandidatura byla opředena několika případy, kdy měl ve svých pořadech vyjádřit náklonnost některým politikům, například Václavu Klausovi mladšímu, jehož organizace ho také nominovala.

- Dále se do rady dostala ekonomka Hana Lipovská, která je kontroverzní svými výroky na adresu existence rady veřejnoprávních médií či kvůli svým aktivitám v Institutu Václava Klause.

- Do rady byli dále zvoleni Vladimír Karmazín, Roman Bradáč, Pavel Kysilka, Jiří Šlégr a Pavel Matocha.

Hlavním cílem tlaku má podle EBU být sesazení generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Unie ve zprávě uznává jeho dovednosti a připomíná, že je viceprezidentem EBU a prvním zástupcem země střední a východní Evropy, který tento post zastává.

Dále EBU připomíná, že byl Dvořák nedávno téměř odvolán v hlasování o nedůvěře. „EBU je přesvědčena, že s blížícími se parlamentními volbami se úřady snaží vytvořit vládní radu, která je pro vládu většinou příznivá a zbaví funkce generálního ředitele. Konečným cílem je podrobit organizaci před zahájením volební kampaně letos na podzim.“

Česko jako hráz proti autoritářství

Podporu ČT a nespokojenost s tlakem na ni vyjádřili v minulosti i další orgány, jako například Mezinárodní tiskový institut. Unie také vzpomíná demonstrace, na které se Češi vydali poté, co se naposledy vláda pokusila „vnutit svou vůli provozovateli vysílání“. Upozorňuje také, že takové demonstrace by v současné chvíli mohly být pod záminkou epidemických opatření rozehnány.

Proto se unie uchýlila k tlaku zvenčí. „Pouze ten může uchovat těžce vydobytou nezávislost, která hraje zásadní roli pro demokratickou budoucnost země, která je často považována za hráz proti autoritářství ve střední a východní Evropě“.

„Veřejnoprávní média mají informovat, vzdělávat a bavit populace, které na ně spoléhají a důvěřují jim. A samotná EBU má povinnost je při plnění této mise chránit,“ uzavřela zprávu EBU.

Evropská vysílací unie (EBU) sídlí ve švýcarské Ženevě. Jde o sdružení převážně veřejnoprávních, ale i komerčních rozhlasových a televizních stanic. Má 115 členů ze 56 zemí a 34 partnerských členů z dalších 21 zemí. Je známá zejména díky produkci soutěže Eurovision Song Contest. Je nezávislá na Evropské unii.

Reklama

Doporučované