Hlavní obsah

Věřitelům jde o to, prodat můj zámek rychle a pod cenou. Řešení dluhu je domluvené, říká Ivan Pilip

Rozhovor s Ivanem Pilipem o jeho insolvenci i zpochybňovaných privatizacích důlních firem.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Konkurzu se bývalý politik, dnes zadlužený podnikatel v realitách, nebojí. Spíš má obavu, aby peníze z prodeje jeho zámečku neskončily jinde než ve věřitelské záložně.

Článek

O finančních potížích bývalého politika Ivana Pilipa se mluví už několik let, teď ale vyvrcholily. Pilipovi hrozí bankrot.

Někdejší ministr školství a financí v pravicových vládách 90. let vstoupil do realitního byznysu v roce 2008. Tedy v době, kdy začínala finanční krize, jež postihla nejvíc právě obchody s nemovitostmi.

Z Pilipova záměru na rekonstrukci zámku Trnová tak zůstaly dluhy. Jeho klíčovým věřitelem je Moravský peněžní ústav. Teď se ale na soud obrátila firma Reality Hradec, která odkoupila 25milionovou pohledávku pocházející z Pilipova nesplaceného hypotečního úvěru u České spořitelny. A navrhuje exministra poslat do konkurzu. 

Pilip ale tvrdí, že insolvenční návrh je účelový. Dávno už prý byl s věřiteli domluvený, že dluh umoří prodejem zámku. Reality Hradec se prý snaží spolu s Moravským peněžním ústavem dosáhnout toho, aby se zámek prodal rychle a pod cenou. 

„Nejlepší cestou byl prodej zámečku. Místo toho došlo k podání podivného insolvenčního návrhu. Může to souviset s tím, že kampelička má posledních pět měsíců na to, aby dostala bankovní licenci," uvažuje.  A dodává, že někomu jde možná o to, aby se zámeček prodal rychle a peníze z prodeje skončily jinde než u družstevníků. 

V rozhovoru Pilip vzpomíná také na to, jak začínaly divoké privatizace důlních firem Mostecká uhelná a OKD. V letech 1997 a 1998, kdy byl ministrem financí, už prý bylo pozdě na to, tento proces odvrátit. Která z politických garnitur nese hlavní vinu za to, že stát přišel na divoce zprivatizovaných důlních firmách o miliardy korun? Sledujte rozhovor s Ivanem Pilipem nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované