Hlavní obsah

Vesmírná agentura GSA se v Praze rozšíří až na 600 zaměstnanců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vesmírná evropská agentura GSA, která sídlí v Praze, se po plánované transformaci v příštím roce na Agenturu EU pro kosmický program rozšíří ze současných 200 zaměstnanců až na zhruba 600 lidí.

Článek

Stát proto nyní hledá možnosti rozšíření stávajícího sídla v pražských Holešovicích a dalších prostor. Stát s agenturou k tomu připravují společné memorandum, vyplývá z dokumentu Ministerstva dopravy, se kterým se v pondělí seznámí vláda.

EU rozhodla o rozšíření agentury GSA loni. Dosud je pověřena řízením navigačního systému Galileo a je jedinou agenturou EU sídlící v ČR. Agentura by nově měla sdružit řízení provozu všech kosmických programů EU. Zároveň by se měla přejmenovat na Agenturu pro kosmický program.

Rozšíření agentury počítá s výrazným navýšením počtu zaměstnanců. GSA předpokládá, že nově bude potřeba zajistit prostory až pro 600 lidí. K tomu je tak nutné zajistit odpovídající prostory a kapacity. Hlavní aktuálně řešenou alternativou je významné rozšíření kapacit stávajícího sídla v Holešovicích, k čemuž Ministerstvo financí připravuje studii proveditelnosti. Vedle nových kanceláří jsou nutné nové jednací místnosti, laboratoře a další prostory.

O postupu při rozšiřování agentury jedná společně GSA s Ministerstvem dopravy, Ministerstvem financí, Úřadem vlády a také bezpečnostními úřady. Připravované memorandum by mimo jiné mělo počítat se zajištěním další podpory pro zaměstnance a také vzdělávání, včetně jejich rodinných příslušníků.

Agentura GSA sídlí v Praze od roku 2012. Podle zástupců agentury dosud odvedla do českého rozpočtu přes tři miliardy korun. Po rozšíření by se finanční odvod měl ještě zvýšit.

Reklama

Související témata:

Doporučované