Hlavní obsah

Vesmírný program jako zástěrka pro testování zbraní? Írán zkouší vypustit družici

USA a další kritici Íránu označili start satelitu za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

První pokus se nezdařil, Írán ale plánuje do vesmíru poslat dva další satelity. To ostře kritizuje Izrael, ale i Spojené státy či Francie.

Článek

Írán se v úterý pokusil vyslat do vesmíru družici, kvůli potížím nosné rakety se ji ale nepodařilo umístit na oběžnou dráhu. Agentura AP uvedla, že raketa zřejmě spadla do Indického oceánu.

Prezident Hasan Rúhání minulý týden ohlásil, že Írán má v plánu v nejbližší době vypustit dva satelity s pomocí raket domácí výroby. Spojené státy a další kritici Íránu to označili za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, protože Írán k tomu využije balistickou technologii. Podle izraelského premiéra Írán o družici lže a úterní start byl součástí jeho programu mezikontinentálních raket.

Ministr neobjasnil příčinu potíží, ale řekl, že íránští vědci budou na vývoji dál pracovat. Podle státní televize měla družice obíhat Zemi na dráze vzdálené asi 600 kilometrů. S komentářem „poselství hrdosti, sebedůvěry a vůle íránské mládeže světu“ televize odvysílala záběry na raketu, jak mizí ve tmě, avšak nikoli moment jejího selhání.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Írán svůj vesmírný program zneužívá ke krytí vývoje balistických raket. Tento „nevinný satelit“ byl ve skutečnosti prvním stadiem pokusu vystřelit mezikontinentální balistickou raketu, kterou Írán vyvíjí v rozporu s mezinárodními dohodami, řekl premiér.

Bývalý izraelský ministr byl odsouzen na 11 let vězení za špionáž pro Írán

Záběry z neprobádané části Měsíce. Číňané zveřejnili video, jak přistáli na odvrácené straně

Druhý satelit, který Íránci chtěli vypustit, se jmenuje Dústí. Agentura AP uvedla, že není jasné, do jaké míry úterní neúspěch ovlivní vyslání druhého satelitu. Ministr pro telekomunikace Mohammed Džavád Azarí Džahromí uvedl, že se Írán pokusí dostat i tuto družici na oběžnou dráhu, termín ale neupřesnil.

Íránci většinou plánují přehlídku své technologie na únor, na nějž připadá výročí islámské revoluce. Letos uplyne od tohoto historického milníku v dějinách země 40 let.

Za úmysl vypustit satelity kritizovala Írán kromě USA také Francie. Podle obou zemí tím Teherán porušuje podmínky rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2015, která vyzývá Írán, aby osm let nevyvíjel balistické rakety schopné nést jaderné hlavice. Íránci poslali do vesmíru svůj první vědecký a telekomunikační satelit domácí výroby v roce 2009, kdy si Írán připomněl 30. výročí islámské revoluce.

Reklama

Doporučované