Hlavní obsah

Bývalý izraelský ministr byl odsouzen na 11 let vězení za špionáž pro Írán

Bývalý izraelský ministr odsouzen za špionáž.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Gonen Segev se ke špionáži přiznal, podle obhajoby se plánoval stát dvojitým agentem. V minulosti byl odsouzen za pašování drog, kdy se domníval, že místo extáze veze bonbony M&M's.

Článek

Někdejší člen izraelské vlády Gonen Segev, trestaný v minulosti za pašování drog, byl nově shledán vinným ze špionáže ve prospěch Íránu. Soud mu vyměřil jedenáctiletý trest vězení. Za drogový delikt si odpykal ve vězení tři roky.

Segev byl v 90. letech ministrem energetiky a infrastruktury. Loni byl zatčen a obviněn z předání tajných informací Íránu a z ohrožení bezpečnosti Izraele. Mezi body obžaloby bylo napomáhání nepříteli, špionážní činnost poškozující Izrael a předání informací nepříteli. Tyto informace se týkaly energetického trhu a bezpečnostních lokalit.

Írán neuznává Izrael a vyzývá k jeho zničení. Izrael vnímá Írán jako své hlavní ohrožení.

Segev se ke špionáži přiznal a byl odsouzen za méně závažné body obžaloby, která původně obsahovala také zradu. „Pan Segev byl v kontaktu s Íránci, ale jeho motivem nebylo pomáhat nepříteli,“ uvedli v prohlášení Segevovi obhájci.

Podle izraelských médií Segev tvrdil, že se chtěl stát dvojím agentem a chtěl pomáhat Izraeli. Ohlásil prý kontakt s Íránci bezpečnostnímu zástupci Izraele a doufal, že od něj dostane další instrukce. Zadržen byl v Rovníkové Guineji, která ho vydala do Izraele. Podle kontrašpionážní služby Šin Bet se Segev dvakrát sešel se svými nadřízenými v Íránu a pak s íránskými agenty na mnoha místech v cizině. Kontakty trvaly šest let.

Třiašedesátiletý Segev je povoláním lékař a funkci ministra vykonával ve vládách premiérů Jicchaka Rabina a Šimona Perese. Po ukončení politické kariéry se přesunul do oblasti podnikání.

Poprvé byl zadržen v roce 2004, když se pokusil propašovat z Nizozemska do Izraele 32 tisíc tablet extáze. Použil při tom diplomatický pas s falšovaným datem platnosti. Segev se tehdy hájil tím, že myslel, že veze bonbony M&M's. Byl odsouzen k pětiletému trestu, z nějž si odpykal tři roky a pak byl propuštěn. V Izraeli kvůli tomuto deliktu přišel o právo využívat svůj lékařský diplom, takže odjel lékařskou praxi vykonávat do Afriky. Působil v Nigérii.

Podle izraelských médií se má 11. února konat ještě jedno soudní stání, na němž má být výše trestu potvrzena.

Reklama

Související témata:

Doporučované