Hlavní obsah

Vesnička na Novém Zélandu zakáže chov domácích koček, chce chránit divokou zvěř

Foto: Shutterstock.com

Kočky pro řadu živočišných druhů představují skutečnou hrozbu, můžou za to ale spíše jejich nezodpovědní chovatelé.

Reklama

Ve snaze chránit divoká zvířata úřady v malé vesničce na jihu Nového Zélandu schválily plán na zákaz chovu domácích koček.

Článek

Místní oblastní rada schválila plán pro vesnici Omaui na zákaz chovu domácích koček. Majitelé koček budou muset své mazlíčky povinně vykastrovat, pořídit jim mikročipy a registrovat na příslušném úřadě. Poté, co jejich kočky zemřou, už si nebudou smět pořídit další.

Návrh na zákaz podali místní ochránci přírody. Kočky jsou podle nich nebezpečné pro místní divokou zvěř. „Není to tak, že bychom kočky nesnášeli,” řekl John Collins z místní organizace na ochranu krajiny serveru Newshub a dodal, že by „rád viděl zodpovědný chov domácích mazlíčků”. Omaui ale podle něj „opravdu není místo pro kočky”.

Úředníci tvrdí, že opatření je oprávněné. Majitelé kočky totiž podle nich často nechávají volně pobíhat venku. Svědčí o tom i záběry z bezpečnostních kamer, kde je vidět, jak kočky loví ptactvo, hmyz a plazy.

„Zdejší kočky se dostávají do divoké buše a loví ptáky, hmyz a plazy všech možných druhů,” řekl další ze zastánců zákazu manažer biologické bezpečnosti Ali Meade.

Místní proti zákazu chystají petici

S ochranáři ale názor nesdílí někteří místní obyvatelé. „Jestli nebudu smět mít kočku, bude téměř nezdravé žít v mém domě,” řekla lokálním novinám Otago Daily Times místní chovatelka Nico Jarvisová. Dodala, že její tři kočky jsou jediné, které dokážou řešit velký problém s hlodavci, který na místě přetrvává. Zákaz, jenž přirovnala k praktikám policejního státu, Jarvisovou šokuje a připravuje proti němu petici.

Kontroverzní plán byl schválen v době, kdy Nový Zéland nastolil ambiciózní cíl stát se zemí bez predátorů do roku 2050. Jeho cílem je zamezit vyhynutí některých živočišných druhů.

Po celém světě je s velkou populací koček aktuálně spojováno vyhynutí 63 živočišných druhů. Řekl to doktor Peter Marra ze Smithsonova centra pro migraci ptáků, který se tématu věnuje dlouhodobě ve svých knihách a článcích BBC. Situace se podle něj opravdu vymyká kontrole. Popularita koček, jako domácích mazlíčků, podle něj nevykazuje známky poklesu.

Marra ale zároveň dodal, že problém není chybou koček, ale lidí. Jako nejrozumnější řešení proto Marra vidí zákaz pouštění koček ven z domů majitelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované