Hlavní obsah

Větrná smršť zasáhla Polsko, pět lidí tam zemřelo

Polámané stromy, zničená auta a domy. Polsko se vyrovnává s následky ničivé vichřiceVideo: AP

 

Reklama

Pět lidí, včetně dvou mladistvých, v pátek zemřelo během ničivých bouří, které zasáhly sever a jih Polska. Informovaly o tom dnes místní úřady. Dalších nejméně 30 lidí bylo zraněno a stovky tisíc domácností se ocitly bez proudu.

Článek

V lese  u obce Suszek jihozápadně od Gdaňsku vítr pokácel množství stromů a polámal větve. Mohutný strom dopadl i na tábor skautů. Dvě dívky ve věku 13 a 14 let zahynuly, dalších 22 lidí bylo zraněno.

Kvůli pádu stromů zemřeli také dva další muži a žena. Silný vítr vyvracel sloupy elektrického vedení, bez proudu bylo na severu a jihu země přes půl milionu domácností, informovala agentura AFP. Kolem 800 budov pak bylo poškozeno.

Větrná bouře v Polsku vystřídala příliv tropického vzduchu, kdy se teploty po několik dnů pohybovaly kolem 40 stupňů Celsia. Při vedrech se utopilo nebo zemřelo na přehřátí organismu téměř 30 lidí. Také na dnešek úřady vydaly pro řadu regionů varování před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Na dnešek bylo také svoláno zasedání vládního krizového týmu. Premiérka Beata Szydlová přislíbila pomoc všem, kteří to budou potřebovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované