Hlavní obsah

Ví, jaké to je ztratit matku. Princ Harry napsal dětem zemřelých zdravotníků

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry.

Reklama

Princ Harry veřejnosti přibližuje své pocity z doby, kdy se jako 12letý chlapec musel vypořádat se ztrátou své matky princezny Diany.

Článek

Vévoda ze Sussexu se snaží povzbudit všechny britské děti a mladistvé, kteří v koronavirové pandemii přišli o svého rodiče, jenž pracoval jako zdravotník v první linii.

Příští týden vyjde k prvnímu výročí začátku lockdownu a Národnímu dni reflexe, kdy si bude Velká Británie připomínat minutou ticha všechny oběti covidu-19, dětská knížka Hospital by the Hill (Nemocnice u kopce). Pro ni vévoda ze Sussexu napsal předmluvu, kde popisuje své zkušenosti se ztrátou své matky, která zemřela při automobilové nehodě v roce 1997.

„Pokud tuto knihu držíte v rukou, je to proto, že jste ztratili svého rodiče nebo někoho, koho jste milovali, a i když bych si přál vás teď obejmout, doufám, že vám tento příběh aspoň pomůže navodit pocit, že nejste sami,“ píše Harry.

„Když jsem byl malý kluk, ztratil jsem matku. Tehdy jsem tomu nechtěl věřit nebo to přijmout. A nechalo to ve mně prázdnou díru. Vím proto, jak se cítíte, a chci vás ujistit, že časem bude tato díra naplněna láskou a podporou,“ dodává.

Příběh, jehož autorem je Chris Connaughton, je o dítěti, kterému zemřela matka pracující v nemocnici v první linii, na covid-19. Myšlenka na jeho napsání vzešla od zakladatelky britské nadace Simon Says, jež se zaměřuje na děti, kterým zemřel někdo blízký. Podle Sally Stanleyové je období, kdy děti nebo mladiství ztratí rodinného příslušníka nebo osobu jim blízkou, opravdu těžké. To dále v předmluvě uvádí i Harry.

„Můžete se cítit osamoceně, můžete se cítit smutně, můžete se cítit naštvaní, můžete se cítit špatně. Tento pocit pomine. A dám vám slib - budete se cítit lépe a silněji, až budete připraveni mluvit o tom, co cítíte.“

Stanleyová uvádí, že nápad na knihu dostala již minulý rok na jaře. Smrt „je těžká v jakékoliv životní fázi dítěte nebo mladého člověka“, ale opatření, která byla přijatá kvůli covidu-19, „dělají o moc těžší říci sbohem tím způsobem, jakým jsme byli zvyklí,“ dodává.

„Chtěl jsem, aby (kniha) poskytovala spojení, podporu a naději v těžkých a hrozných dobách úmrtí,“ uvádí Connaughton, pro kterého byla možnost pracovat s princem Harrym „pocta“. Pohádkový příběh bude od příštího týdne k dispozici přes nevládní organizace všem dětem, kterých se problematika týká.

Přestože se situace ve Velké Británii díky přísným protikoronavirovým opatřením a rychlému tempu očkování lepší, Británie se v počtu zemřelých od začátku pandemie drží na předních příčkách. Podle Univerzity Johnse Hopkinse ji s 126 263 případy úmrtí patří páté místo v celosvětovém žebříčku.

Reklama

Doporučované