Hlavní obsah

Pád nové investiční hvězdy. 28letý Čech obviněn z obřího finančního podvodu

Foto: Stream.cz - pořád (NE)BLÁZNI, Seznam Zprávy

Ondřej Janata ze společnosti Growing Way je obviněný z podvodu na 4000 klientech.

Reklama

aktualizováno •

Po kauze Arca má Česko další finanční skandál. Mladý investor Ondřej Janata je obviněný z miliardového podvodu na 4000 drobných investorech, kteří svěřili peníze jeho firmě Growing Way. Janatovo okolí trvá na jeho nevině.

Článek

Prezentoval se jako nová hvězda české investiční scény s cílem proniknout do žebříčku nejbohatších Čechů. Místo toho má osmadvacetiletý obchodník Ondřej Janata ze společnosti Growing Way na krku obvinění z podvodu ve výši 1,5 miliardy korun. Stíhání probíhá na svobodě.

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu Janatu podezírá, že vytvořil takzvané Ponziho schéma, známé též pod názvem letadlo. Zisky tam vznikají jen fiktivně. Investoři nedostávají peníze z investic, ale z vkladů dalších investorů. Když noví investoři přestanou přicházet, tak se schéma zhroutí.

Policie o případu informovala ve středu, ovšem bez jakýchkoliv jmen. „Díky včasnému zásahu policie a spolupráci s Finančním analytickým úřadem se podařilo zajistit majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Podle zjištění SZ Byznys je hlavním aktérem kauzy právě Janata a jeho fond Growing Way. Ten vznikl teprve loni. Klientům sliboval roční výnos kolem 30 procent. Podle údajů v katastru nemovitostí policie zaplombovala i Janatův dům v Praze-Chuchli.

Kontakty na Janatu nejsou oficiálně dostupné. Společnost Growing Way na sebe neuvádí ani telefon. V nových pražských kancelářích firmy nikdo nebyl. Redakci SZ Byznys se však podařilo získat vyjádření Janatova otce.

Díky včasnému zásahu policie a spolupráci s Finančním analytickým úřadem se podařilo zajistit majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun.
Jaroslav Ibehej, NCOZ

„Ondřej je z toho hotový, protože nic neudělal, je slušný člověk. Celé je to jen výraz konkurenčního boje,“ řekl byznysmenův otec Petr Janata.

Zisky Growing Way měly pocházet z obchodování na finančních trzích, a to na denní bázi. Klienti fondu ale nad konkrétní investiční strategii neměli kontrolu, veškeré investice řídil Janata.

V první polovině letošního roku se Janata rád ukazoval v ekonomických médiích, líčil své velké plány a chlubil se drahými hodinkami a auty. Zároveň odrážel všechny pochyby, že by mohl skončit neslavně jako například investiční skupina Arca.

„Jistěže je na trhu hodně podvodníků. Spousta projektů nemá vlastní kapitál, všechno tahají přes klienty. Když se to pak někde zasekne, je problém,“ poznamenal v únorovém vydání týdeníku Hrot.

V dubnu se zase objevil v časopisu Forbes, kde se chlubil fondem s aktivy přes 1,2 miliardy korun. Ve fondu měl mít i stovky milionů korun z vlastních zdrojů.

V srpnu najednou přišla zpráva, že fond zmenšil výkon o 25 procent. Na trzích se přitom nic zvláštního nedělo.
investor do Growing Way

„Jsem investorem od ledna. Celou dobu vše fungovalo normálně, vše vypadalo důvěryhodně. V srpnu ale najednou přišla zpráva, že fond zmenšil výkon o 25 procent. Na trzích se přitom nic zvláštního nedělo,“ popsal pod podmínkou anonymity jeden z investorů, který zastává významnou manažerskou pozici.

„V srpnu také začaly problémy se systémem. Na konci měsíce jsme dostali informaci o pozastavení vkladů a veškerých pohybů. Nyní se radím s právníky, jak budeme postupovat dál,“ dodal investor do Growing Way.

Janatův fond fungoval podle paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Podniky zřízené podle tohoto paragrafu jsou alternativní investiční vehikly, které jsou sice evidovány u České národní banky, ale jinak nad nimi už ČNB dohled nevykonává. Mezi několik základních omezení pro tento typ fondů patří, že nemůžou své produkty nabízet veřejně.

Reklama

Doporučované