Hlavní obsah

Video: Kongo se děsí další erupce. Desítky tisíc lidí utíkají před sopkou

Bez komentáře: Úřady ve východokonžské Gomě ve čtvrtek znovu nařídily evakuaci části tohoto dvoumilionového města kvůli riziku další erupce sopky Nyiragongo. Desítky tisíc lidí se daly na útěk.Video: AP

 

Reklama

Oblast okolo sopky Nyiragongo stále sužují otřesy a sopka v týdnu vyvrhla další oblak popela. Úřady ve východokonžské Gomě proto ve čtvrtek znovu nařídily evakuaci části tohoto dvoumilionového města kvůli riziku další erupce.

Článek

Sobotní výbuch vulkánu si vyžádal tři desítky životů a zničil 17 vesnic. Podle agentury AFP se po nové výstraze úřadů daly na úprk desítky tisíc lidí.

„Momentálně nemůžeme vyloučit erupci na zemi nebo pod jezerem (Kivu), která může nastat velmi brzy bez jakékoli výstrahy,“ sdělil místním médiím vojenský guvernér Constant Ndima. Vyjmenoval přitom deset městských částí, kterým nařídil evakuaci.

„Současná seismologická data a deformace země naznačují, že pod Gomou je magma, které se rozšířilo pod jezero Kivu,“ uvedl Ndima, podle něhož situaci úřady bedlivě pozorují a nevylučují, že může nastat rychlá změna.

Jak je vidět v úvodním videu, většina příjezdových cest z měst byla ucpána lidmi, kteří se dali na útěk před další erupcí.

Desítky tisíc lidí se rozhodly vydat na jihozápad ke konžskému regionu Masisi a k nedalekým hranicím s Rwandou.

Vulkán Nyiragongo vybuchl minulou sobotu večer. Proudy lávy vytékající z jeho kráteru se zastavily těsně na okraji Gomy, po cestě však zničily vesnice, narušily elektrické vedení a zablokovaly jednu z hlavních silnic vedoucích do města.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvedl, že 40 lidí se stále pohřešuje. Oblast od výbuchu sužují otřesy a sopka ve středu večer vyvrhla oblaka popela, poznamenal úřad.

Reklama

Doporučované