Hlavní obsah

Video: Koronavirus zamořil celou ukrajinskou vesnici, podlehl i místní lékař

Svět bez obalu: Koronavirus zamořil celou ukrajinskou vesnici. Nemoci podlehl i místní lékař.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina se opakovaně potýká s vysokými denními přírůstky nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Poslední data ukazují přes 15 tisíc nakažených za den. Situace je kritická zvláště na ukrajinském venkově.

Článek

Ve vesnici Nechajvka na severu Černihivské oblasti má většina místních příznaky covidu-19. Řada z nich tvrdí, že nebyla ani testována, ani léčena. Jediný lékař, který ve vesnici praktikoval, zemřel na covid-19. Na místní malé klinice tak zůstali jen studenti medicíny a dvě sestřičky.

„Zápal plic tu strašně rychle zamořil celou vesnici. Nikdy se tady nestalo něco podobného. Celé domácnosti jsou nemocné. Kdyby šlo o dva případy zápalu plic, ale celé rodiny? Všichni mají zápal plic, ale nikdo je neléčí,“ popsala v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa jedna z místních obyvatelek.

Klinika v Nechajvce má zároveň omezené vybavení. Chybí hlavně ochranné pomůcky.

„Žádáme lidi, aby nám zavolali, a pokud mají typické příznaky – rýmu nebo horečku, něco podobného covidu-19 - tak jim řekneme, aby sem nechodili, protože sem lidé chodí kvůli všem jiným nemocem,“ říká zdravotní sestra, která tu pracuje.

Situace v zemi je kritická. Většina lékařských zařízení má zaplněnou kapacitu. Zároveň chybí lékaři i vybavení. Vesnice, jako je Nechajvka, zůstávají této nemoci zcela napospas.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované