Hlavní obsah

Video: Na Havaji se probudila sopka Kilauea, vyvolala zemětřesení

Bez komentáře: Erupce nastala v kráteru Halema’uma’u, když se tam setkal nový proud lávy s jezírkem, jež se vytvořilo v kráteru. Zhruba hodinu pak chrlila do atmosféry páru.Video: @USGSVolcanoes, AP

 

Reklama

Po necelé hodině od erupce sopky Kilauea oblastí otřáslo zemětřesení o síle 4,4 stupně, úřady však vydaly pouze varování a zatím nehlásí žádné zraněné ani větší škody na majetku.

Článek

Hlavní prognostik z Národní meteorologické služby USA (NWS) na Havaji Tom Birchard uvedl, že erupce nastala v kráteru Halema’uma’u, když se tam setkal nový proud lávy s jezírkem, jež se v kráteru vytvořilo. Všechna voda se následně vypařila, čímž vznikl krátký, ale poměrně silný výbuch. Oblak horké páry vystoupal až do výšky devíti kilometrů.

NWS vydala varování před padajícím popelem, který by mohl podráždit oči a dýchací cesty. Služba později uvedla, že se erupce uklidňuje a nad sopkou se udržuje nízko visící mrak z uvolněné páry.

V noci z neděle na pondělí však podle úřadů z kráteru stále tryskaly až 50 metrů vysoké gejzíry lávy. Mluvčí havajské meteorologické observatoře Volcano David Phillips řekl, že agentura situaci nadále monitoruje.

Reklama

Doporučované