Hlavní obsah

Video: Na Ukrajině zakázali Leninovy sochy, mnohde i tak stojí dál

Svět bez obalu: Leninovy sochy jsou na Ukrajině zakázané. Přesto některé z nich dál zůstávají na svých místech.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina přijala v roce 2015 zákon, který zakazuje komunistické a nacistické symboly. Většina soch byla odstraněna, ale některé přece jen zůstaly. Zejména na venkově najdete nelegálního Lenina opakovaně.

Článek

Důvody jsou různé. Třeba ten, že Vladimir Iljič Lenin za ty roky zarostl stromy a k soše se nedostane jeřáb.

Jinde chybí peníze na demontáž. Třeba ve vesnici Kalčeva, kde sochu kdosi natřel zlatou barvou.

Místním přítomnost muže, který stál v čele bolševiků během ruské občanské války, jež si vyžádala 7–12 milionů obětí a osobně vydal souhlas k vyvraždění carské rodiny, nevadí.

„Za Leninovy vlády jsme tu měli dobytek a prasečí farmy, vinice a záhony zeleniny. Měli jsme všechno. Žilo tady 2100 lidí v produktivním věku. Teď jich tu je stovka a stejně tady nepracují,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z místních.

Ve vesnici Spaská zůstaly z Leninova pomníku jen nohy a nápis se jménem.

„Nemám ponětí, kdo to udělal. Došlo k tomu svévolně v noci. Zjistili jsme to až druhý den ráno, když jsme to uviděli. Leninova hlava ležela někde tamhle, ale už ji tam teď nevidím,“ popisuje obyvatelka Spaské.

Dětské rehabilitační centrum v Oděse má také jednu Leninovu sochu. Ale tady je sovětský diktátor vyobrazen jako dítě, a většina lidí tak ani netuší, o koho se jedná.

Vladimir Iljič Lenin byl v letech 1917 až 1924 vůdcem Sovětského svazu. Své politické odpůrce nechal během rudého teroru zavřít nebo popravit. Odhaduje se, že během jeho vlády zemřely miliony lidí hladem.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované