Hlavní obsah

Video: Napětí na izraelsko-libanonské hranici, rakety zničil Iron Dome

Bez komentáře:Video: twitter/IDF, AP

 

Reklama

Z jižní části Libanonu byly v pátek vypáleny rakety na Izrael, sdělily podle agentury Reuters zdroje z libanonských bezpečnostních složek, střelbu potvrdila také izraelská armáda.

Článek

Izraelský rozhlas Army Radio následně uvedl, že izraelské dělostřelectvo na útok reagovalo ostřelováním. Sirény se rozezněly na severu Izraele i v části Golanských výšin, která je okupovaná Izraelem. Oběti nebo škody zatím hlášeny nebyly.

Izraelská armáda v prohlášení upřesnila, že z jižního Libanonu, kde působí šíitské hnutí Hizballáh podporované Íránem, bylo směrem k Izraeli vypáleno nejméně 10 raket. Většinu z nich zastavil izraelský protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome).

Hnutí Hizballáh oznámilo, že vypálilo rakety v odpovědi na čtvrteční izraelské nálety. Střely podle hnutí mířily na oblast Har Dov, známou také jako Farmy Šibáa. Toto sporné území leží mezi Izraelem, Libanonem a Sýrií a Izrael ho má spolu s Golanskými výšinami pod kontrolou od roku 1967.

Napětí na izraelsko-libanonské hranici panuje již několikátý den. Také ve středu byly na Izrael z jižního Libanonu odpáleny tři rakety, dvě z nich dopadly na izraelské území a jedna nepřekonala hranici. Izrael krátce nato začal libanonské cíle ostřelovat a v noci na čtvrtek podnikl v Libanonu nálety.

Reklama

Doporučované