Hlavní obsah

Video: Naštvaní Slovinci házeli kamení i lahve, rozlítilo je covidové opatření

Bez komentáře: Naštvaní Slovinci házeli kamení i lahve, rozlítilo je koronavirové nařízení.Video: AP

 

Reklama

Někteří Slovinci už mají dost koronavirových nařízení. Ve středu vyšli do ulic Lublaně protestovat proti další vlně opatření, kterou vláda avizovala. Demonstrace nakonec vyústila ve výtržnosti.

Článek

Na osm tisíc lidí se vydalo do ulic i přes doporučení, že podobná shromáždění mohou vést k šíření nákazy koronaviru.

Demonstraci do centra Lublaně svolali odpůrci nařízení, kterým se nelíbí, že se od středy vyžaduje doklad o bezinfekčnosti – tedy certifikát o očkování, potvrzení o prodělané nemoci, nebo negativní test na covid-19 – na téměř všech veřejných místech. Jedním z požadavků protestujících byly také předčasné volby.

Podle agentury APA protest zorganizovaly skupiny popíračů covidu-19 a odpůrci očkování a roušek.

Původně klidný protest se začal zvrhávat, když se účastníci přesunuli před budovu zákonodárného sboru. Tam začali někteří házet zábavní pyrotechniku, láhve, dlažební kostky a další předměty.

Demonstranti poškodili budovu parlamentu, podle předsedy parlamentu Igora Zorčiče bylo rozbito na 12 oken.

Policie odpověděla slzným plynem a vodními děly. Během zákroku se na ně snesla sprška nejrůznějších předmětů. Několik účastníků protestu bylo zatčeno, mezi policisty jsou zranění, informoval zpravodajský server N1.

Jak je vidět v úvodním videu, bojůvky se kromě parlamentu odehrávaly také v přilehlých ulicích. Obnovit pořádek se policii podařilo kolem desáté hodiny večerní.

Premiér Janez Janša na Twitteru uvedl, že jeho kabinet se nátlaku nepodvolí a proticovidová opatření ponechá v platnosti. Současně vyzval státní zastupitelství a soudy, aby netolerovaly vyhrůžky a násilí.

Vláda zpřísněním restrikcí reagovala na zhoršující se epidemickou situaci. Za poslední den přibylo v zemi se dvěma miliony obyvatel 1364 nových případů koronavirové nákazy a šest úmrtí spojených s covidem-19.

Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nově infikovaných na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní, je nyní na hodnotě 303,6. Plně očkovaných je 45 procent obyvatelstva.

Reklama

Doporučované