Hlavní obsah

Video: Policejní prezident na veřejném shromáždění urážel ministry i vládu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Pusťte si nahrávku, na níž generál Tuhý říká, že se stydí za vládu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Seznam získal záznam vystoupení Tomáše Tuhého na mítinku s detektivy protimafiánského útvaru.

Článek

Policie má sice být ze zákona apolitická, a přece její nejvyšší šéf, policejní prezident Tomáš Tuhý, veřejně prezentoval tvrdé hodnocení ministrů české vlády.

Na své akci s názvem Roadshow generál Tuhý před detektivy protimafiánského útvaru řekl, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán je pubescent a že se za něj stydí.

Na adresu místopředsedy vlády Andreje Babiše, mimo jiné majitele Lidových novin, pak Tuhý namířil další výrok: že to, jak list referuje o policii, je „ovlivňováno někým, kdo v pozadí tady těchto novin stojí“.

Generál se ptá

Tady je doslovná citace policejního prezidenta, jak ji letos 8. března zachytil záznam kamery. Akce se konala v sále na pražské Zbraslavi, kde má pětisethlavý protimafiánský útvar sídlo.

„Českou republiku ovládla mediokracie… Jenom se podívejte, jakým způsobem byla skandalizována činnost zákrokových jednotek pražské policie při únorových událostech. Ti kluci tam dneska stáli, včetně operativců, a pomáhali hasit oheň, který vznikl při střetu dvou extremistických skupin. Možná jste tam měli svoje lidi mezi tím, takže asi nemluvím úplně od věci,“ začíná generál Tuhý narážkou na události z tohoto února, po nichž se na policii snesla kritika.

Policistům se tehdy vytýkalo, že nezasáhli proti maskovaným agresorům, kteří nejprve napadli průvod Solidarita bez hranic a vpodvečer pak centrum Klinika. Mezi nejostřejšími kritiky byl právě ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, což generál Tuhý v projevu ohodnotil.

„A v jeden moment jeden pubescentní ministr se postaví před kameru a řekne, že by měl ještě ten den svléknout z uniformy velitel opatření a všechny policisty, kteří tam zakročovali, protože si nesplnili svoji povinnost,“ zní na záznamu.

„Takže je toto úroveň, která by měla být na úrovni představitelů vlády? Za takové lidi se stydím. Protože ti lidé by měli být nad věcí, zvlášť lidé, kteří představují resort ministerstva spravedlnosti, kteří by měli řídit státní zástupce, ti, kteří by měli dneska tady dávat vzor, jak tady máme postupovat a jak máme zhodnocovat všechny důkazní prostředky a nedělat ukvapené soudy a někdo něco takového řekne? Kde to žijeme? V jakém státě?“

Co řekl ministr Pelikán

„Tady nejde o nějaké unáhlené závěry, tady jde o to, že jsme viděli situace, kdy, jak jste správně řekli, policie byla v těch místech ve zcela nedostatečném počtu. Ta místa přitom nebyla nijak nečekaná. A kvůli tomuto svému nedostatečnému počtu a vybavení jenom přihlížela věcem, ze kterých jde opravdu hrůza, takže tam je jasné, že policie selhala. Kdo v té policii selhal, to je samozřejmě jiná otázka, ale někdo tedy selhal zcela určitě.“ (Události ČT, 9. února)

Kdo stojí v pozadí

Kromě útoku na ministra spravedlnosti učinil policejní prezident ještě jeden - byť subtilnější - výpad.  Na místopředsedu vlády Andreje Babiše namířil ve chvíli, kdy se chtěl rozhovořit na téma mediokracie.

„Obecně veřejnost už dneska považuje Lidové noviny za brak, který se nedá ani číst,“ začal generál Tuhý. „Je to opravdu ovlivňováno někým, kdo v pozadí tady těchto novin stojí, jakým způsobem chce cíleně směřovat ty negativní pohledy nejen na policii, ale i obecně na resort ministerstva vnitra,“ dokončil Tomáš Tuhý svou výpověď.

Část záznamu, který vznikl v době, kdy ÚOOZ ještě řídil Robert Šlachta, unikla do médií už v létě. Tehdy vrcholila pře o policejní reformu, která právě Šlachtu v řadách policie smetla.

Média už uveřejnila tu pasáž záznamu, která podle tehdejší interpretace dokládala, že policejní prezident ještě zjara tohoto roku s žádnou reorganizací policie nepočítal.

Nyní kdosi vypustil kompletní dvouhodinové znění záznamu.

Policejní reorganizace se totiž přetavila v politickou přetahovanou o vliv na specializované složky policie a skončila zatím největším střetem mezi dvěma nejsilnějšími stranami vládní koalice ANO a ČSSD.

Proti sobě stojí ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD spolu s policejním prezidentem a na straně druhé lídr ANO Andrej Babiš. Do jeho strany patří i ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Reklama

Doporučované