Hlavní obsah

Video: Výbuch v Drážďanech. Puma z války detonovala při zneškodňování

Kvůli pumě bylo evakuováno téměř devět tisíc lidí.Video: Seznam

 

Reklama

V Drážďanech vybuchla britská letecká puma z druhé světové války. Nikdo nebyl zraněn, město stihlo nejbližších téměř 9000 tisíc obyvatel evakuovat. Bomba byla nalezena v úterý. Dělníci během výkopových prací zarazili roznětku do nitra pumy, což zvýšilo pravděpodobnost výbuchu.

Článek

Letecká bomba z druhé světové války, kvůli které téměř 9000 lidí muselo opustit své domovy v Drážďanech, během zneškodňování explodovala. Nikdo nebyl zraněn.

Policie v noci na středu nařídila největší evakuaci v historii saské metropole v souvislosti se zneškodňováním bomby z druhé světové války.

Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. Policie původně plánovala, že bude bomba zneškodněna ještě v noci na středu. Průtahy v evakuaci a dodatečné rozšíření evakuační zóny ale vedly k odkladu.

Postiženou oblast muselo opustit zhruba 8700 lidí, evakuovány byly mimo jiné domov důchodců a pečovatelský dům, ve kterých žije asi 240 lidí.

Policie zneškodnění pumy předem označila za náročný akt s tím, že je 50procentní riziko, že trhavina exploduje. Dělníci totiž během výkopových prací zarazili roznětku hlouběji do nitra pumy, což hrozilo výbuchem při jakákoli další manipulaci. Pyrotechnici se proto zneškodnění rozhodli provést dálkově s pomocí zařízení na vyjímání roznětky. Kolem pumy policie postavila bariéry, aby v případě výbuchu minimalizovaly škody.

I více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60.000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10 tisíc lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

V únoru 1945 americká a britská letadla shodila na Drážďany kolem 4000 tun bomb, které zničily centrum města a zabily až 25 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované