Hlavní obsah

Video: Rusko zahájilo s Běloruskem obří společné vojenské cvičení

Bez komentáře: Rusko zahájilo s Běloruskem společné vojenské cvičení.Video: twitter/mod_russia

 

Reklama

Slavnostním ceremoniálem ve čtvrtek formálně začaly společné strategické manévry ruských a běloruských ozbrojených sil, praktická cvičení nicméně začínají až v pátek. Informovala o tom agentura TASS.

Článek

Rozsáhlé vojenské cvičení, do něhož se zapojí až 200 000 vojáků, sleduje podle agentury AP se znepokojením Západ.

Náměstek ruského šéfa resortu obrany Nikolaj Pankov uvedl, že letošní cvičení Západ–2021 se od těch předchozích liší rozsahem i množstvím zapojených lidí a techniky. Akcí v rámci manévrů se podle něj zúčastní na 200 000 vojáků, osm desítek letadel a vrtulníků, 760 kusů bojové techniky, včetně 290 tanků, 240 děl, raketometných systémů a minometů, a rovněž 15 lodí.

Manévry potrvají od 10. do 16. září. Jednotlivá cvičení se budou konat v devíti vojenských cvičných prostorech v Rusku a v pěti v Bělorusku a také v Baltském moři. Jejich součástí mají být i ostré střelby.

Zahajovací ceremoniál se ve čtvrtek uskutečnil na cvičišti Mulino v Nižegorodské oblasti v centru evropské části Ruska. Přítomni byli vedle ruských a běloruských vojenských činitelů i představitelé armád zemí, které se do manévrů rovněž zapojí – Arménie, Indie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Mongolska, napsala agentura TASS.

AP poznamenala, že cvičení Západ–2021 se koná v době zvýšeného napětí mezi Západem a Běloruskem kvůli tvrdému potlačení běloruské opozice režimem autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Představitelé NATO upozornili, že cvičení, pořádané po výrazném zvýšení přítomnosti ruských vojenských sil na ukrajinských hranicích z počátku roku, zvyšuje riziko nějaké nehody nebo omylu, jež by mohly vyvolat krizi.

Náměstek ruského ministra obrany Pankov tvrdí, že cvičení Západ–2021 má čistě obranný charakter.

Reklama

Doporučované