Hlavní obsah

Video: Tak to vypadá na místě, kde je nejvíce znečištěné ovzduší v Evropě

Svět bez obalu: Podívejte se, jak to vypadá na místě, kde je nejvíce znečištěné ovzduší v Evropě.Video: RFE/RL

 

Reklama

Uhelná elektrárna v Tuzle v Bosně a Hercegovině vzbuzuje mezi místními obyvateli velké emoce.

Článek

Nadira Rasanovičová například tvrdí, že kvůli místnímu znečištění životního prostředí onemocněla rakovinou prsu. „V okolí jednoho kilometru od elektrárny leží 56 domů. A 21 lidí, kteří v nich žijí, dostalo rakovinu. Jen 5 z nich je ještě naživu,“ upozorňuje Nadira.

Zpráva Evropské unie ze září minulého roku uvádí, že znečištění životního prostředí v Bosně je nejnebezpečnější z celé Evropy. Píše se v ní, že 27 % úmrtí je zde způsobeno faktory, které s tím souvisejí, což přiznává i bosenská ministryně životního prostředí Edita Đapo, která požaduje modernizaci technologií zdejších elektráren.

Oblast Bukinje sousedí přímo s nebezpečnou elektrárnou v Tuzle.

„Děti jsou tady nemocné. Jako nemocné se už narodí. A když tu lidé začnou žít, tak vědí, na co zemřou. Nikdo tu nechce žít. Je to tu úplná katastrofa,“ popisuje situaci jeden z místních obyvatel.

V roce 2017 museli v Tuzle uzavřít kvůli smogu školy. A tento rok i Mezinárodní zdravotnická organizace uvedla, že okolí města má nejznečištěnější vzduch v celé Evropě.

Tyto poznatky bohužel nic nezměnily. Elektrárna sice v roce 2018 naplánovala vybudovat odsiřovací zařízení, ovšem z plánů sešlo. Vedení společnosti, která elektrárnu provozuje, se k tomu odmítlo vyjádřit.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované