Hlavní obsah

Video: U kanadského pobřeží hořela loď, převážela chemikálie

Bez komentáře: U kanadského pobřeží hořela loď, převážela více než 52 tun chemických látek.Video: twitter/CoastGuardCAN, twitter/SalishSeaFuture

 

Reklama

Z plavidla Zim Kingston unikal toxický plyn, ale podle pobřežní stráže nebyli lidé u tichomořského pobřeží Kanady vystaveni „žádnému bezpečnostnímu riziku“.

Článek

Oheň se rozhořel v sobotu pozdě v noci. Zásahová plavidla začala rychle ochlazovat kontejnery, aby se požár nešířil dál. Velitel kanadské pobřežní stráže J. J. Brickett pak v neděli s odkazem na lodní společnost uvedl, že oheň už sám od sebe vyhořel. Pobřežní stráž provedla rovněž kontrolní přelety nad lodí a i podle ní vše nasvědčuje tomu, že se plameny podařilo dostat pod kontrolu.

„Nevidíme žádné ohořelé nebo výrazně poničené okolní kontejnery, to je opravdu dobré znamení,“ dodal Brickett. „Ohnisko stále doutná, ale máme ho pod kontrolou a pokračujeme v ochlazovaní.“

Foto: twitter/CoastGuardCAN

Kanadské pobřežní stráži se podařilo dostat požár pod kontrolu.

Loď plula do Vancouveru. Zásahová plavidla v noci na neděli ochlazovala vnější části lodi vodou, ale kvůli chemikáliím nemohla plameny přímo uhasit, uvedla stanice CBC News.

Kanadská pobřežní stráž následně vydala prohlášení, že „na lodi hoří a uniká toxický plyn“. Únik nebezpečných látek podle ní však nepředstavoval žádné bezpečnostní riziko pro lidi na pobřeží, nicméně úřady situaci průběžně monitorovaly.

Požár zasáhl deset kontejnerů a samotná loď nehořela. Šestnáct lidí muselo být evakuováno, pět lidí zůstalo na palubě a pomáhalo s krocením požáru.

Pobřežní stráž uvedla, že loď převážela více než 52 tun chemických látek, umístěných ve dvou z kontejnerů, které hoří. Z lodi předtím během špatného počasí spadlo 40 kontejnerů. Na jejich lokalizaci kanadská pobřežní stráž spolupracuje s americkými kolegy. Zda ztracené kontejnery nějak souvisí s požárem, neodpověděla.

Pobřežní stráž dále kolem lodi vytyčila havarijní zónu a všem plavidlům nařídila, aby se držela nejméně dvě námořní míle, tedy necelé čtyři kilometry, od lodi. Ministerstvo dopravy zakázalo se k lodi přibližovat všem letadlům, včetně těch bezpilotních.

Reklama

Doporučované