Hlavní obsah

Muže v Teplicích nezabili policisté, tvrdí pitevní zpráva

Video bylo natočeno lidmi z okolí a obsahuje drastické záběry.Video: facebook.com

 

Reklama

aktualizováno •

Po zásahu policistů zemřel v Teplicích člověk. Údajně ale nikoliv následkem tvrdého zákroku policistů, nýbrž po požití většího množství omamných látek.

Článek

V sobotu odpoledne na jedné z teplických ulic museli policisté zadržet vzpouzejícího se muže. Video zveřejněné na sociální síti Facebook ukazuje jejich zákrok. Tři uniformovaní policisté uzemní muže a následně ho spoutají.

Jeden z policistů sedí zadrženému na nohou, další mu klečí na ramenou a krku, protože se odmítá uklidnit. Poslední policista chodí kolem nich. „Však ho udusí,“ říká jedna ze žen ve videu. Zakleknutí trvá několik minut, muž se po čase vzpouzet přestává a policista sevření uvolní.

Jednotka pak přivolala na místo zdravotní záchrannou službu.

„Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal. Policisté museli proti agresivnímu muži použít donucovací prostředky a přivolali mu sanitku. Muž byl předán do péče záchranářů, v sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Zároveň odmítl, že by smrt muže způsobili svým zákrokem policisté.

Soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem. Pitevní zpráva poukazuje na ovlivnění drogou. Dnes to řekl mluvčí policie Daniel Vítek. Lékař už dříve uvedl, že příčinou smrti zřejmě bylo předávkování.

V zápětí Policie na svém profilu na sociální síti Twitter zveřejnila i záběr, které dokládají agresivní chování muže před jeho zatčením. Z videa je patrné, že polonahý muž dlouhých kalhotách se zvedá ze země a rozeběhne se proti dalšímu polonahému muži a pokračuje dál k bílému automobilu, do kterého začne holými rukami bouchat.

V pondělí ráno se na veřejnost nejdříve dostalo video, které ukazuje část samotného policejního zásahu a zatýkání muže. To vyvolalo spekulace nad tím, nakolik bylo nutné přistoupit k z laického pohledu drastického provedení.

Z amatérského videa je patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku.

„Lékař konstatoval jako předběžnou příčinu úmrtí předávkování drogami, k objasnění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Další okolnosti celého případu nyní prověřují kriminalisté a pracovníci odboru vnitřní kontroly,“ dodal Vítek.

Romové protestují proti policejnímu násilí

Vítek ještě upřesnil, že policisté zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta. Když na místo přijela policejní hlídka, ležel podle policie jeden z nich na zemi a měl zjevná zranění.

Server Romea.cz upozornil, že na sociálních sítích zákrok lidé připodobňují právě ke smrti černocha George Floyda.

I v Teplicích podle webu zasahující policista několik minut klečel pacifikovanému Romovi na krku. Kriminalisté a pracovníci odboru vnitřní kontroly případ prověřují, uvedl policejní mluvčí. K objasnění přesné příčiny smrti byla nařízena pitva.

Romea uvedla, že ředitel organizace Khamoro Emil Voráč vyzval k protestu proti policejnímu násilí.

Společnost Krajská zdravotní, pod niž spadají mimo jiné nemocnice v Ústí nad Labem či Teplicích, se k záležitosti s ohledem na vyšetřování nebude vyjadřovat. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Jana Mrákotová. Zásah u jednoho z mužů potvrdil bez dalšího komentáře mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

Reklama

Doporučované