Hlavní obsah

Video: V poledne se rozezněly kostelní zvony za oběti pandemie koronaviru

Bez komentáře: V celé zemi se v poledne rozezněly kostelní zvony na památku obětí pandemie koronaviru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V celé zemi se v poledne rozezněly kostelní zvony na památku obětí pandemie koronaviru. Dnes uplynul rok ode dne, kdy v Česku zemřel první člověk s nemocí covid-19.

Článek

Od té doby v souvislosti s nákazou zemřelo v zemi už téměř 25 000 lidí. Česká biskupská konference se tak zvoněním zvonů připojila k občanské iniciativě Minuta ticha. Oběti epidemie symbolicky připomněly i tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě pražského Staroměstského náměstí. Za akcí stojí spolek Milion chvilek pro demokracii, který z odpovědnosti za vysoký počet obětí obviňuje vládu.

Iniciativa Minuta ticha vyzvala, aby se každý podle svých možností ve 12:00 přidal ke společné minutě ticha. „Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ uvedli organizátoři.

+8

Hlavní město Praha dnes na památku obětí koronaviru nechá zhasnutou Petřínskou rozhlednu. Na Staroměstském náměstí se ráno objevilo 25 000 bílých křížků namalovaných na dlažbě. Úřady i policie o akci předem věděly, nejedná se podle nich o protiprávní jednání. „Vše mají nahlášené. Policie byla u toho, když se kříže tvořily. V pondělí odpoledne dojde ke smytí,“ uvedl na Twitteru pražský magistrát. Policie informovala, že kříže jsou namalovány křídovým sprejem a organizátor akce je odpoledne odstraní.

První případy nákazy novým typem koronaviru se v České republice potvrdily loni 1. března. Tři týdny poté byl ohlášen první mrtvý, u kterého testy potvrdily přítomnost koronaviru. Šlo o pětadevadesátiletého muže, který trpěl řadou zdravotních problémů. Právě pro starší jsou přitom nákaza a nemoc covid-19 nejnebezpečnější, lidé ve věku nad 75 let podle statistik tvoří dvě třetiny všech zemřelých.

Počet mrtvých začal výrazně růst zejména od loňského října, minulý týden počet zemřelých s covidem přesáhl hranici 24 000, podle aktuálních údajů k dnešnímu ránu je úmrtí 24 810. V poslední době přibývá tisíc obětí za necelý týden. V přepočtu na obyvatele patří Česko k nejhůře postiženým zemím v rámci Evropské unie i světa.

Reklama

Doporučované