Hlavní obsah

Video ve fotbale: britským nováčkům nepomáhá a nejčastěji odvolává góly

Foto: Profimedia.cz

Systém videorozhodčího funguje v anglické nejvyšší soutěži od letošní sezony.

Reklama

Jestli mají nejvyšší česká a anglická fotbalová liga něco společného, jsou to výhrady proti systému VAR (Video asistent rozhodčího – Video assistant referee). Od začátku letošní sezony mají rozhodčí v Premier League možnost konzultovat svá rozhodnutí s asistentem u videa. Už jen samotné uvedení do praxe přineslo rozporuplné reakce, půl roku po jeho zavedení pak nejsou ohlasy veřejnosti o nic lepší.

Článek

Dobré vědět:

– video v Premier League funguje od začátku sezony 2019/2020

VAR posuzuje gólové situace, penaltové zákroky, udělení červené karty a pomáhá při identifikaci potrestaných hráčů

– rozhodnutí videorozhodčího má nejčastěji za následek odvolání gólu

Systém VAR funguje i v nejvyšší české fotbalové lize. Jenže na rozdíl od té anglické není dostupný na všech zápasech. Takže nelze statisticky posoudit jeho vliv na tuzemskou ligu.

Jaké jsou názory na systém VAR

Uplynulý víkend v Premier League opět přinesl vlnu hlasitých negativních reakcí na adresu videorozhodčího. V ráži byl zejména manažer Chelsea Frank Lampard, který se dožadoval červené karty pro záložníka Tottenhamu Giovaniho Lo Celsa. Ten v 52. minutě brutálně prošlápl nohu Césara Azpilicuety, ovšem sudí Michael Oliver se i přes konzultaci s videem rozhodl Argentince netrestat.

„Je to další velký otazník ve fungování videorozhodčího. Byl to zákrok, který mohl mému hráči zlomit nohu,“ řekl znepokojeně po utkání, které jeho svěřenci vyhráli 2:1, Frank Lampard. Legenda Manchesteru United Peter Schmeichel zašel ještě dál, když prohlásil, že systém videorozhodčího celý fotbal zruinuje.

Od svého zavedení rozděluje video fanoušky po celé Anglii. Odpůrci technologii vyčítají nesmyslné posuzování milimetrových ofsajdů a hořekují, že čekání při kontrole záběrů zabíjí vášeň a vzrušení ze zápasu. Neil Swarbrick, vedoucí projektu VAR v Premier League, pak v listopadu uvedl, že by dal novému systému známku 7 (z 10 možných), a prosil fanoušky o trpělivost.

Pojďme se podívat na některá zajímavá fakta, která dosavadní průběh letošní sezony Premier League přinesl. Pro titul si zcela suverénně kráčí Liverpool, který má momentálně na čele soutěže dvaadvacetibodový náskok před druhým Manchesterem City.

Které týmy VAR ovlivňuje nejvíce?

Pokud bychom brali v potaz pouhý faktor toho, kolikrát se během utkání stalo, že video jakýmkoliv způsobem ovlivnilo hru jednoho týmu, na čele tabulky by byl londýnský West Ham. V novém působišti Tomáše Součka se totiž museli hned 12krát vypořádat po zhlédnutí videa se změnou odpískaného verdiktu. Například hned v prvním kole proti Manchesteru City tomu bylo dokonce dvakrát. Nejprve sudí ve prospěch „Kladivářů“ odvolal gól Gabriela Jesuse. V závěru utkání ovšem video West Hamu naopak nepomohlo, když odhalilo faul Declana Rice v pokutovém území a Sergio Agüero následně proměnil penaltu. Guardiolův výběr nakonec slavil pohodlnou výhru 5:0.

Jen o jednu změnu méně v rozhodnutí hlavního sudího zažily Brighton, Leicester a také Tottenham. Naopak vůbec nejméně, konkrétně pouze jednou, zasahuje video do výkonů Newcastlu. Pátého prosince v utkání proti Sheffieldu rozhodčí neuznal gól Jonja Shelveyho pro domnělý ofsajd. Video ale tento verdikt opravilo a i díky této brance vyhráli svěřenci Rafaela Beníteze na Bramall Lane 2:0. Newcastle je zároveň jediným celkem Premier League, který na vlastní kůži neokusil, jaké to je, když videorozhodčí obrátí verdikt v jeho neprospěch.

Jak video ovlivňuje jednotlivá mužstva

Situace kolem gólu Shelveyho naopak nebyla prvním ani posledním momentem, kdy rozhodčí u videa opravil verdikt v neprospěch nováčka ze Sheffieldu. The Blades mají v dosavadním průběhu ročníku s videem negativní zkušenost, protože v aspektu vlivu rozhodnutí videa na tým se nachází na chvostu s bilancí –6 (osm negativních změn na tým, dvě pozitivní). Úplně stejně na tom je další nováček – Norwich City. Letošním nováčkům videorozhodčí obecně příliš nenahrává, protože třetí nováček z Aston Villy má v tomto ohledu symbolickou bilanci –3.

Zajímavé je sledovat, jak se s tím jednotlivé týmy, které mezi elitu postoupily loni, vyrovnávají. Norwich je momentálně poslední se šestibodovou ztrátou na předposlední Watford. Aston Villa je taktéž po uši namočená do záchranářských bojů s pouze jednobodovým náskokem na osmnáctý West Ham. Sheffield je naopak velkým pozitivním překvapením letošní sezony a směle usiluje o evropské poháry, když okupuje sympatickou sedmou příčku.

Na videorozhodčího si na opačné straně rozhodně nemohou stěžovat v Brightonu. Celek z jižního pobřeží Anglie má v porovnání pozitivních a negativních rozhodnutí videa na tým bilanci +7, čímž se nemůže chlubit žádný jiný tým soutěže.

Které situace VAR nejčastěji posuzuje?

Zajímavé je také porovnání jednotlivých situací, které video v Premier League dosud zkoumalo. Dosud změnilo video v Premier League celkem 79 verdiktů hlavních rozhodčích na hrací ploše. Při 27 odehraných kolech to tvoří průměrně tři změny na jedno hrací kolo. Největší položku tvoří odvolané góly, kterých bylo hned 41. Z nich bylo okamžitě 27 odvoláno kvůli prokázanému ofsajdovému postavení před vstřelenou brankou. Naopak situací, kdy video odhalilo chybné neuznání gólu hlavním rozhodčím, bylo o polovinu méně, konkrétně 20.

Mohlo by vás zajímat:

Reklama

Doporučované