Hlavní obsah

Video: Vedra až 50 stupňů. V Íránu vypukly nepokoje kvůli nedostatku vody

Svět bez obalu: Protesty proti nedostatku vody v Íránu. O život přišlo několik lidí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Davy vyšly do ulic žádat to, na co mají právo. Střety s policií v jihozápadním Íránu byly brutální, zemřelo několik lidí. Íránská vláda obvinila ze střetů kontrarevoluční síly.

Článek

Íránskou provincií Chúzistán otřásly před několika dny krvavé protesty. Lidé demonstrovali kvůli nedostatku vody. Na videích pořízených na demonstracích lze vidět, jak tvrdě byl protest bezpečnostními jednotkami rozehnán. Na některých záběrech policisté dokonce střílí do protestujících.

Jeden z účastníků demonstrace prosí zasahující policisty, aby na něho nestříleli: „Já nejsem váš nepřítel. Přísahám Bohu. Jsem nezaměstnaný. Je mi 22 let. Chci jen, na co mám právo! Nestřílejte. Chovejte se jako muži,“ žádá je.

Úřady uvedly, že během protestů přišli o život dva demonstranti a jeden policista. Očití svědci ale tvrdí, že skutečný počet mrtvých je mnohem vyšší.

Íránská vláda obvinila ze střetů kontrarevoluční síly. Dosluhující prezident Hassan Rúhání v televizi požádal o zastavení protestů. „Žádám občany, aby – pokud mají nějaké problémy – dodržovali právní postup. Nedělejte radost našim nepřátelům. Nedovolte těm, kteří jsou proti Íránu, aby využili tyto protesty pro svůj prospěch,“ prohlásil íránský prezident.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že pozorně monitoruje informace o střelbě do demonstrantů. „Podporujeme právo Íránců na pokojné shromažďování a svobodu vyjadřování bez strachu z násilí a bez strachu z protiprávního zatýkání,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Nedostatek vody vyvolal v Íránu protesty už v minulosti. Země se teď nadto potýká s další vlnou koronaviru, úřady kvůli tomu uzavřely Teherán a okolí. Ekonomiku poznamenaly americké sankce, jež USA vyhlásily po odstoupení od dohody o íránském jaderném programu v roce 2018.

Aktivisté nyní vyzývají k protestům i jinde v Íránu na podporu těch, kdo demonstrují v Chúzestánu. Další podobné protesty tak proběhly v západoíránské provincii Lúrestán. Podle reportérů Rádia Svobodná Evropa se zdá, že se demonstrace za vodu začínají v Íránu šířit i do dalších míst.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované