Hlavní obsah

Video: Výroba heroinu v zemi dál vzkvétá. K pašování se využívají závislé ženy

Svět bez obalu: Afghánská narkomafie využívá pro pašování drog závislé ženy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

OSN uvádí, že bída a nezaměstnanost jsou hlavní příčinou rostoucího nárůstu drogově závislých v Afghánistánu. Vláda se snaží proti výrobě omamných látek bojovat, prozatím ale prohrává.

Článek

Jamile, která žije v Kandaháru, by asi málokdo hádal 35 let a také to, že je to matka šesti dětí. Bere heroin už 11 let a obviňuje z toho svého manžela.

„Můj manžel heroin prodával a také ho bral. Byla jsem krásná mladá dívka. Jemu bylo 50 nebo 60 let. Heroin jsem nenáviděla, ale on mě přesvědčil, abych ho zkusila. A tak jsem se stala závislou,“ říká Jamila a dodává, že by si moc přála svůj starý život zase vrátit zpátky.

„Chtěla bych mít zase svou rodinu jako předtím. Pokud mi můžete pomoct, tak to, prosím, udělejte. Nemáme tu žádnou nemocnici nebo kliniku, kde bych se mohla léčit. O žádném zařízení nevím. Moje hlava nefunguje. Nejsem už k ničemu a jsem nešťastná,“ dodává žena.

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu uvádí, že okolo jednoho milionu Afghánců ve věku od 15 do 64 let je drogově závislých. Odhaduje se, že jen v samotném Kadaháru je asi 300 000 narkomanů. Tamní provincie má pouze jednu nemocnici pro drogově závislé. Ženy mají ale do lékařského komplexu vstup zakázán.

„Ženy můžeme léčit pouze u nich doma. Nemáme pro ně žádné vhodné prostory, kde by se mohly léčit. Drogově závislí musí tady v centru strávit 45 dní. Následně pak provádíme ještě kontroly. Pacienti nás mohou navštívit a vzít si potřebné léky domů,“ popisuje situaci doktor Zaman Ghafoori z kandahárského Centra pro léčbu drogově závislých.

Ale i muži musí na přijetí do nemocnice čekat velmi dlouho.

„Byl bych rád, kdybych se v nemocnici mohl hned teď začít léčit, ale není to možné, protože tam nemají žádné volné místo. Chtěli bychom, aby vláda postavila více nemocnic pro drogově závislé,“ tvrdí jeden z místních narkomanů.

Závislé ženy jsou ale v Afghánistánu mnohem více zranitelné.

„Nejenom, že mají tyto ženy vážné zdravotní problémy, ale jsou často využívány zločineckými gangy při loupežích, únosech nebo při teroristických útocích. Jsou i sexuálně zneužívány. Místní narkomafie je využívá při pašování drog,“ říká Ruqia Achakzaiová z Centra pro ženské záležitosti.

Velký počet drogově závislých ve městě znepokojuje i místní obyvatele. Ti dodávají, že se jich bojí.

„Ve městě je tolik narkomanů, což přináší zdejším lidem jenom problémy. Mají prsty ve spoustě trestných činů - od krádeží malých věcí jako jsou boty u mešit až po velké loupeže. Vláda by se o ně měla postarat, třeba i tím, že jim postaví velkou nemocnici. Aby se mohli vyléčit a vrátit se do normálního života,“ říká jeden z místních obyvatel.

Přestože se místní vláda snaží už víc jak desítky let produkci drog omezit, nedaří se. Výroba heroinu dál vzkvétá.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované