Hlavní obsah

Video: Vzácné antilopy sajga jsou v Kazachstánu na pokraji vyhynutí

Svět bez obalu: Vzácné antilopy sajga jsou v Kazachstánu na pokraji vyhynutí. Teď stáda ohrožuje plánované silniční propojení středního a západního Kazachstánu. Naruší jejich migrační cesty.Video: RFE/RL

 

Reklama

Pytláci, nemoci a ztráta přirozeného prostředí způsobili, že se počty těchto zvířat za poslední roky výrazně snížily. Teď antilopy čelí další hrozbě – plánovanému silničnímu propojení středního a západního Kazachstánu.

Článek

Kazašští ochránci přírody se obávají, že výstavba nové 1273 kilometrů dlouhé dálnice naruší migraci ohrožené antilopy sajga. Tento druh se vyskytuje pouze v Rusku a Kazachstánu a plánovaná spojnice mezi středem a západem země má vést přímo přes jejich migrační cesty.

„Sajgy migrují během zimního a letního období, a to tam, kde je pro ně dostatek pastvy a vody. Překonávají velké vzdálenosti a na těchto místech se také rozmnožují,“ vysvětluje Albert Salimgalejev z Asociace ochrany biodiverzity.

Nová silnice by se měla začít stavět už tento rok. Obyvatelé vesnic v centrálním Kazachstánu její výstavbu velmi vítají. „Když prší, je současná cesta pro automobily zcela nesjízdná. Mohou přes ni projet nanejvýš terénní auta, ale to je vše. V zimě blokují silnici sněhové bouře. Musíme sedět a čekat, až sníh zmizí,“ svěřili se reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Stavební společnost, která má silnici postavit, tvrdí, že zde vznikne 44 bezpečných přechodů pro divokou zvěř.

„Změna polohy silnice je nemožná, protože by tak došlo k 30procentnímu nárůstu nákladů na stavbu. Byla by delší,“ vypočítává Nurlan Kurmanbekov ze společnosti Kazavtozhol. „Silnice bude velmi důležitá pro místní cestovní ruch, protože bude procházet přírodními rezervacemi. Zdejší obytné oblasti jsou málo rozvinuté, protože zde chybí takováto infrastruktura.“

S těmito argumenty ale řada odborníků nesouhlasí.

„Sajga půjde cestou, po níž tato zvířata migrovala od nepaměti. Viděli jsme videa přejetých migrujících krabů, i když i pro ně existují bezpečné průchody. Sajga nikdy nepůjde do tunelu pod silnicí nebo přes most. Je to stepní zvíře, které miluje svobodu,“ varuje přírodovědec Aleksej Koškin.

Ve 20. letech minulého století dostal lovením antilop člověk sajgy na pokraj vyhynutí. V roce 2015 pak zasáhla stáda morová epidemie, během které zahynulo okolo 220 000 kusů těchto zvířat.

Podle studie z roku 2019 se poté podařilo počty kazašských antilop přece jen zdvojnásobit. Budoucnost těchto krásných zvířat je však nyní znovu nejistá.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované