Hlavní obsah

Video z Maďarska: Lidé padají do chudoby, vláda pomáhá velkým firmám

Svět bez obalu: Maďarská vláda nezvládá během koronavirové krize pomáhat chudým a těm, kteří do chudoby padají. Zaměřila se na velké firmy, těžkou situaci lidí neřeší, shodují se sociální pracovníci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Sociální pracovníci se shodují, že stát hodil přes palubu nejen občany bez domova, ale také chudé a ty, kteří kvůli koronavirové krizi do chudoby padají. Pomoc zasaženějším vrstvám obyvatelstva je nedostatečná, soudí.

Článek

Maďarskou nevládní organizaci Heti Betevo založili před sedmi lety v Budapešti profesionální kuchaři. Každou neděli připravovali za pomoci dobrovolníků stovky jídel, pro které si přicházeli lidé bez domova.

Koronavirová pandemie zavedenou praxi zrušila. Vládní restrikce zakazují i neziskovým organizacím vydávat jídlo z jednoho místa kvůli tomu, že by se tam shlukovalo příliš mnoho lidí.

„Jak vidíte, je tu prázdno,“ ukazuje Emese Nagyová z Heti Betevo. „Normálně zde čekávalo na oběd asi tak 300 lidí. Bezdomovci nebo chudí lidé, kteří si nemohou dovolit teplé jídlo – včetně masa – každý den. Teď ale všem z nich nedokážeme pomoci.“

Dobrovolníci tedy začali jídlo rozvážet po celém městě. Reportéři Rádia Svobodná Evropa natáčeli na jednom z výdejních míst. Dovnitř si pro krabičku s obědem může dojít vždy jen jedna osoba. „Také jsme tu venku vytvořili značky, aby mezi sebou lidé dodržovali bezpečnou vzdálenost. Jsme opatrní, takže uvnitř může být opravdu jen jeden. To je způsob, jakým můžeme zvládnout rozdat jídlo těm, kteří sem přijdou. Můžeme zajistit jídlo 140 až 150 lidem,“ odhaduje dobrovolnice Kata Šándorová.

Pro jídlo už si zdaleka nechodí jen lidé bez domova či ti nejchudší. Pandemie uvrhla do svízelné životní situace mnohem širší skupinu obyvatel. Přichází mnoho důchodců, maminek s dětmi.

Právě pro ně vláda nedělá dost, shodují se sociální pracovníci. A podobně to vidí i pracovník budapešťské radnice. „Maďarská vláda, bohužel, zhoršující se sociální situaci některých lidí nezvládá. Zaměřuje se na krizová opatření pro firmy a velké společnosti, ale zanedbává pomoc lidem s průměrným a nízkým příjmem. Maďarský sociální systém není dostatečně připraven na to, aby velkou chudobu některých lidí zmírnil,“ soudí sociální poradce budapešťské radnice Balint Misetics.

Více v úvodním videu z produkce Rádia Svobodná Evropa; další reportáže RFE/RL najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované