Hlavní obsah

Video z místa etnické nenávisti. O opuštěnou stařenku pečuje „nepřítel“

Svět bez obalu: Kosovský Albánec se stará o puštěnou dvaadevadesátiletou Srbku.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Blagica Dičičová bydlí v rozpadajícím se domě ve východní části Kosova. Ostatní etničtí Srbové, kteří tu žili, zapadlou vesnici opustili po válce mezi srbskými jednotkami a kosovskými Albánci v 90. letech.

Článek

Kosovský Albánec Fadil Rama je majitelem obchodu s potravinami. A je také tím, kdo se rozhodl stařičké opuštěné Srbce podat pomocnou ruku. Nosí jí potraviny, připravuje jídlo nebo třeba zapaluje kamna.

Dvaadevadesátiletá Blagica Dičičová zůstává v opuštěné vesnici sama. Oba její synové odtud už dávno odešli. Jeden z nich – Slobodan – alespoň přispívá Ramovi na potraviny, které jejich matka dostává.

„Jsem sama. Jeden syn žije v Bělehradě, to je velmi daleko odsud. Slobodan bydlí v nedaleké Kamenici. Jeho žena trpí na revmatismus,“ říká Dičičová.

Fadil Rama ji zná už odmalička. Říká, že byla moc hodná a vždycky měla pro děti z vesnice nějaké cukroví.

„Byla to taková milá paní. Během války a i po válce se k nám chovala jako ke svým dětem. Když jsem ji tady uviděl, jak tu žije úplně sama, bylo mi jí líto a řekl jsem si, že se pokusím jí její tehdejší dobrotu vrátit nějakými svými dobrými skutky. Nikdo jí sem nepřišel nějak pomoct. Ani z městského úřadu nebo třeba od zástupců etnických Srbů a ani z kostela,“ říká Fadil.

A dodává, že mu nikdo z jeho sousedů nevyčítá, že pomáhá zrovna ortodoxní křesťance. Naopak. „My jsme se nikdy nezajímali o bělehradskou nebo prištinskou politiku. Vždycky jsme si tady navzájem pomáhali. V mé vesnici mě každý podporuje a říká mi, že je pěkné, že se starám o starou srbskou babičku, jako kdyby byla jednou z nás. Říkají mi: Bravo.“

Někteří místní pastýři teď začali Dičičové také pomáhat. A Fadil slíbil jejímu synovi, že se o jeho matku postará až do její smrti.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku nebo ho najdete v archivu na webu.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované