Hlavní obsah

Video z nemocnice na hraně: Už ošetřujeme pacienty staré jako my

Terén Kristiny Cirokové: Unikátní zpověď lékařů a sester z náchodské nemocnice.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil , Seznam Zprávy

 

Reklama

Bojují o životy lidí postižených koronavirem a přitom sami skoro přišli o soukromý život. Když pak vidí, co se děje za zdmi nemocnice, cítí ohromnou frustraci. Natáčeli jsme s lékaři a sestrami přeplněné náchodské nemocnice.

Článek

„Ať přijdou pracovat sem, ať to vidí. Ať vidí, co se tady děje; myslím si, že by změnili názor a přestali by demonstrovat,“ říká Šárka Štěpánková, vrchní sestra COVID JIP v Oblastní nemocnici Náchod.

Právě v přeplněné náchodské nemocnici, kde si slovy ředitele Jana Macha „škrtli o strop“, natáčel tento týden štáb publicistického pořadu Terén. Reportérka Kristina Ciroková hovořila se zdravotníky o tom, jak zvládají péči o covid pozitivní pacienty.

„Lidé nespí, lidé se vám dusí před očima, odchází vám. A to je to nejhorší. V životě jsem neviděla nic horšího jak teď, nikdy v životě,“ popisuje Věra Pozděnová, zdravotní sestra COVID JIP v náchodské nemocnici. „Oddělení je pořád plné, pořád se tu střídají pacienti, ale nejhorší ze všeho je, že to jsou čím dál mladší pacienti. Čím dál mladší ročníky. 71. ročník, 74. ročník… Ti lidé vám odcházejí před očima.“

„To jsou hodně smutné chvíle. Uvědomíte si, že jsou to stejně staří lidé jako my,“ přitaká Štěpánková.

Jak zdravotníci zvládají těžké chvíle? A co na jejich vzkaz říká exprezident Václav Klaus a zpěvačka Ilona Csáková? Proč se zdravotnické odbory bojí, že až krize skončí, budou následovat výpovědi ve velkém?

Dozvíte se v úvodním videu v dalším díle pořadu Terén.

Reklama

Doporučované