Hlavní obsah

Víkend na D1. Část dálnice zavřou úplně, jinde pojedete jedním pruhem

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Opravovaná D1.

Reklama

„Na modernizovaných úsecích D1 mezi Koberovicemi, Humpolcem a Větrným Jeníkovem bude během víkendu docházet ke snižování počtu jízdních pruhů,“ uvedl na Twitteru Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Článek

Důvodem je podle něj instalace dopravního značení. Od pátku do pondělí se tu pojede v obou směrech přechodně jedním jízdním pruhem. Dopravní značení však není jedinou příčinou omezení. Mezi Koberovicemi a Humpolcem budou stavbaři pracovat ve středním dělicím pásu dálnice. Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem pak začnou měnit betonový kryt pravého jízdního pásu.

Ve směru na Brno budou auta v těchto úsecích D1 jezdit jedním pruhem od pátečního odpoledne do pondělních 18:00, omezení v tomto směru začne mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Směrem na Prahu bude doprava v těchto opravovaných úsecích stahována do jednoho pruhu od pátečního rána do nedělního poledne.

Dálniční úsek mezi Koberovicemi na 81. kilometru a Humpolcem na 90. kilometru začala loni na podzim opravovat Eurovia CS. Koncem letošního února se v tomto úseku už stavební firma postarala o zbourání dvou dálničních nadjezdů, teď bude v opravách pokračovat.

Část D1 se o víkendu dokonce uzavře úplně. Podle informací na webu Ředitelství silnic a dálnic jde o úsek mezi 168. a 178. kilometrem. Důvodem je demolice tří dálničních nadjezdů a vybudování provizorního nadjezdu, který spojí obce Domašov a Javůrek. Přípravné práce začnou v sobotu ve 13 hodin, úplná uzavírka pak potrvá od sobotní 19. hodiny do nedělní deváté ranní. Dokončovací práce potrvají v tomto úseku do nedělní třetí odpolední.

Foto: ŘSD

Kde bude uzavřená dálnice a kudy povedou objízdné trasy.

Během prvního květnového víkendu pak bude následovat demolice zbývajících dvou nadjezdů a poté přijde na řadu modernizace středního dělicího pásu.

Ve druhé polovině března Eurovia ohlásila dvoutýdenní zastavení svých stavebních prací kvůli krizi kolem šíření koronaviru. Na letošek naplánované práce mezi Koberovicemi a Humpolcem by přesto měla stihnout. „Nic z toho se nepřesunuje na další roky,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Zakázka za více než miliardu korun týkající se oprav tohoto dálničního úseku by měla být hotová do listopadu 2021.

Virus brzdí modernizaci.

Stavební práce mezi exity 90 Humpolec a 104 Větrný Jeníkov obnovilo Ředitelství silnic a dálnic po zimní přestávce už v březnu. Pokračuje tam stavební firma Skanska. Modernizace této části dálnice by měla skončit tento rok.

Opravy D1 mezi Prahou a Brnem budou letos na sedmi úsecích s celkovou délkou 71 kilometrů. Podle Studeckého se už včetně výše zmíněných pracuje na šesti úsecích. Mezi Loktem a Souticemi budou práce zahájeny příští víkend.

Reklama

Doporučované