Hlavní obsah

Virgin Galactic ukázala nový raketoplán. Do vesmíru může létat denně

Foto: Virgin Galactic

Letoun Imagine, který bude zákazníky Virgin Galactic vozit do vesmíru.

Reklama

Společnost miliardáře Richarda Bransona Virgin Galactic představila svou nejnovější vesmírnou loď. Imagine bude za několik let vozit turisty do vesmíru. Nejdřív ji však čeká testování.

Článek

Společnost Virgin Galactic představila svůj nejnovější stroj, kterým bude vozit turisty do vesmíru. Kosmická loď dostala název Imagine a je uzpůsobena tak, aby mohla létat denně.

„Imagine demonstruje pokrok směrem k efektivnímu designu a výrobě,“ uvedla společnost v prohlášení. Nový výrobní proces podle agentury Bloomberg sníží údržbu a umožní rychlejší letové tempo. Zrcadlový povrch letounu má zajistit větší tepelnou ochranu.

Virgin Galactic, kterou založil miliardář Richard Branson, chce, aby se komerční lety do vesmíru staly samozřejmostí. Jejím cílem je dosáhnout 400 letů ročně ze základny v Novém Mexiku. Společnost plánuje svůj byznys rozšířit do celého světa, k čemuž však potřebuje nové letouny.

Kosmickou loď Imagine brzy čeká testování, zatím jen na zemi, včetně testů klouzavosti, které by měly proběhnout letos v létě v objektu Spaceport America v Novém Mexiku.

Práce na dalším vesmírném dopravním prostředku VSS Inspire zpomalila pandemie. Bude dokončena příští rok, kdy proběhnou i první letové zkoušky. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg generální ředitel společnosti Michael Colglazier.

Virgin Galactic zbrzdily také problémy s jejím letounem VSS Unity. V prosinci se ho nepodařilo ani uvést do pohybu, protože se motory nezažehly, což vedlo k dalšímu vylepšování některých systémů. Zkušební let byl původně naplánovaný na únor, ale společnost ho musela přeložit na květen.

„Stále plánujeme a ohledně května a zkušebního letu se cítíme skvěle,“ oznámil Colglazier. Společnost podle něj při nedávné kontrole všech systémů Unity nezjistila žádné další problémy.

Po sestrojení svých prvních tří raketoplánů přejde Virgin Galactic k mírně odlišnému designu vesmírných lodí, který se nazývá Delta. Dá se smontovat rychleji a vyžaduje méně údržby.

Pokud letos v létě poletí Branson do vesmíru, což je zatím v plánu, obnoví Virgin Galactic prodej letenek. V roce 2022 začne řešit nevyřízené zákaznické smlouvy přibližně 600 lidí. Všechny lety se uskuteční ze Spaceport America. Společnost se sídlem v Las Cruces v Novém Mexiku však uvedla, že v budoucnu plánuje létat i z dalších kosmodromů.

Akcie společnosti do pondělí vzrostly o 23 procent. Před začátkem úterního obchodování však v New Yorku klesly o 1,4 procenta na 28,81 dolarů.

Reklama

Doporučované