Hlavní obsah

Virus opět vlétl do míst, kde ho nechceme vidět. Případů už je ke stovce

Foto: Pixabay

Koronavirus se objevil v několika zařízeních pro nemocné a pro seniory v Česku.

Reklama

aktualizováno •

Ochránit rizikové skupiny se v poslední době nepovedlo v několika zařízeních v Česku. Během týdne ohlásily desítky nových případů.

Článek

Koronavirová nákaza v Česku nabývá na síle. Alespoň podle čísel z minulého týdne. V pátek přibylo dokonce 281 prokázaných případů nemoci - nejvíc od konce června.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sice zareagoval několika celorepublikovými opatřeními, jinak ale dodal, že situace není alarmující, týká se jen několika ohnisek a především - nedochází k zásahu rizikových skupin.

Série případů z minulého týdne ale naznačuje opak. Koronavirus se objevil hned v několika zařízeních pro seniory či dlouhodobě nemocné v různých oblastech Česka. Během takto krátké doby domovy ohlásily nejméně 60 nových případů nejen mezi klienty, ale i mezi personálem. Většina z nakažených má zatím mírný průběh nemoci. Číslo ale kvůli už ohlášeným testováním pravděpodobně ještě povyroste.

Chybějící ošetřovatelé

Zatím nejrozsáhlejší počet případů ohlásilo jihlavské Alzheimercentrum, kde se infekce nejdříve prokázala při hospitalizaci jedné z klientek. Přes víkend na místě přibyli další pozitivně testovaní a celkem je nyní nemocných 40 klientů a 17 zaměstnanců. Jeden z nakažených o víkendu v jihlavské nemocnici zemřel.

„Pozitivní klienti jsou izolováni a je striktně dodržován hygienický režim za použití ochranných pomůcek. Kromě standardních ochranných pomůcek používají všichni zaměstnanci respirátory třídy FFP2. Pravidelně monitorujeme zdravotní stav všech klientů a zaměstnanců; ať už těch pozitivních, tak i negativních. Zároveň jsou oddělené všechny provozy,“ přiblížila Seznam Zprávám mediální zástupkyně centra Martina Svobodová.

V centru spěšně aplikují plošnou dezinfekci. Kvůli situaci však potřebují i pracovní sílu, která by s péčí o klienty pomohla. S oslabeným personálem je už tak náročná práce ještě složitější. „V současné chvíli poptáváme zdravotní sestry a ošetřovatele. Všichni zaměstnanci, které takto přijmeme, budou následně testováni na koronavirus. A ano, zájemci se hlásí průběžně, aktuální počet nemám, ale určitě stále poptáváme,“ uvedla Svobodová s tím, že se brigádníci mohou hlásit na čísle 774 774 088.

Virus mezi seniory

Problémy okolo rizikových skupin hlásí i aktuálně nejvíce zasažený Moravskoslezský kraj. Hygienici varují, že virus pronikl do nemocnic v Ostravě, Frýdku-Místku či Bohumíně. Objevil se i v Domově seniorů Havířov ve střediscích Helios a Luna.

Testování vytipovaných lidí v domově odhalilo, že se celkově nakazilo šest lidí. Z toho dva zaměstnanci a dva klienti v domově Helios a jeden klient a jeden zaměstnanec v druhém domově nazvaném Luna.

Dva klienti jsou podle ředitele Milana Dlábka hospitalizovaní na infekčním oddělení havířovské nemocnice, zaměstnanci odešli na nemocenskou.

„Na Luně byla jedna klientka pozitivní. V pondělí byla odvezena do nemocnice a v úterý bohužel zemřela. Ex post byla diagnostikována pozitivita na koronavirus,“ popsal pro Seznam Zprávy ředitel Dlábek.

Hygienici v domově doposud plošné testování na koronavirus nedělali a testovali jen vytipované lidi. Ředitel ale ještě tento týden upozornil, že by plošné testy uvítal. „Byl by to objektivní obraz a mohl bych se podle toho zařídit. Ale nemohu nikoho nutit, aby to udělal. A chápu hygienu Moravskoslezského kraje, že jsou opravdu vytížení,“ řekl Milan Dlábek.

„Zaměstnanci nežijí ve vzduchoprázdnu. Musí si nakupovat, musí chodit k rodinám a tak dále, takže možnost zavlečení nákazy je velká a veškerá opatření od ochranných pomůcek, respirátorů a dezinfekce a nevím, co všechno, tak to jsou opatření, která sníží nebezpečí, ale nevyloučí ho,“ říká Dlábek. V Domově seniorů Havířov zároveň dál platí mimořádná opatření včetně zákazu návštěv a v plánu je i plošná ozonová dezinfekce.

Foto: MZČR

Přehled hospitalizací lidí s covid-19 podle nemocnic (MZČR).

Vysoké riziko?

Výčet zařízení, která se starají o covidem ohrožené lidi, a přesto do nich nákaza pronikla, ještě o víkendu doplnil Domov důchodců v Černožicích na Královéhradecku. Ten uzavřeli poté, co byl covid-19 prokázán u jedné z ošetřovatelek. Na případ upozornila Česká televize. Celkem má domov 102 klientů a zhruba 60 zaměstnanců, plošné testy je čekají v pondělí.

„Nezaznamenali jsme, že by někdo měl typické příznaky onemocnění. Hlídáme to a monitorujeme hlavně klienty, kdyby se cokoliv objevilo,“ řekl ČTK o víkendu ředitel domova Martin Scháněl.

Jak moc se nárůst nakažených na citlivých místech projeví na křivce hospitalizací a celostátní situaci, zatím nelze předpovídat. Podle prohlášení ministra Vojtěcha se však celkově ohrožené chránit daří. Zopakoval to i v pátek.

„Nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel. Nerostou ani počty hospitalizovaných pacientů, ani počty pacientů v těžkém stavu, kteří vyžadují intenzivní péči. V tomto směru se neděje nic dramatického,“ dodal.

Podle aktuálních dat ministerstva je v Česku nyní hospitalizováno 151 lidí a 19 je v těžkém stavu. Ústav zdravotnických informací a statistiky data okolo nákazy v rizikové starší populaci sleduje - právě jejich vzrůstající počty by mohly způsobit vyšší tlak na kapacity nemocničních lůžek. Narozdíl od křivky s každodenními nárůsty případů covid-19 ale tahle čísla výrazně nestoupají.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je nicméně nutné, aby lidé při kontaktu s ohroženými - nejen v ústavech dlouhodobé péče nebo domovech pro seniory - udržovali opatrnost.

„Lidé se mohou vidět se svými rodiči, když jsou starší nebo nemocní, ale budou sedět na druhé straně obýváku. Nebo s nimi nebudou v příliš blízkém kontaktu. Ať se vidí, ať se pozdraví, ať se klidně i obejmou, ale potom ať jdou od sebe dál, anebo ať si vezmou roušky. Je třeba upravit režim chování,“ popsal pro Seznam Zprávy.

„Jde o vzdálenost a dobu kontaktu. Když se navštíví, obejmou se, nebudou se líbat, dají si kávu a budou od sebe dál - jeden skutečně v křesle a druhý na gauči na opačné straně pokoje bez toho, aby na sebe nějak prolongovaně dýchali - je riziko nákazy poměrně nízké. Vídat se mohou, ale musí vzdálenost a dobu kontaktu přizpůsobit epidemiologické situaci. Pandemie tady stále je, a dokonce se z globálního pohledu stále zhoršuje,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované